Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH stupa na snagu 1. jula?

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević rekao je da bi Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH mogao stupiti na snagu 1. jula umjesto u oktobru tekuće godine, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Najavljujući primjenu ovog zakona Bukvarević je rekao da je na “ovaj način Federalna vlada odgovorila na zahtjev Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH” te da će se borcima koji su u stanju socijalne potrebe uskoro omogućiti da što prije počnu dobivati “egzistencijalnu novčanu pomoć”.

Ja se nadam da je ovo jedan dobar put. Imamo još jednu značajnu dionicu, a to je glasanje u oba doma Parlamenta FBiH. Vlada Federacije uradila je prošle sedmice svoj posao. Usvojila je zaključke radne grupe, usvojila je Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i po hitnom postupku uputila prema Parlamentu.

Salko Bukvarević, 29.05.2019.

Podsjećamo, mogućnost ranijeg stupanja na snagu ovog zakona Bukvarević je najavio i sredinom aprila ove godine, pojašnjavajući kako su se za to stekli uslovi.

Do Vlade Federacije je došao zahtjev Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH u kome oni insistiraju da primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počne od 1. jula, a ne kako je ranije rečeno, 1. oktobra ove godine. Iz tog razloga je Vlada FBiH donijela zaključak da tih dodatnih, nedostajućih 15 miliona KM, da bi zakon stupio na snagu 1.7.2019. godine, rebalansom prebaci na poziciju Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Time bi se stvorili uvjeti da se Zakon o pravima demobilisanih boraca usvoji do tada i stupi na snagu.

Salko Bukvarević, 17.04.2019.

Inače, kako je saopćeno iz Vlade Federacije BiH, “primjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica počinje 1.7.2019. godine, uz istovremen prestanak važenja Sporazuma postignutog između Vlade FBiH i boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.”

Istinomjer će pratiti da li će  Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH stupiti na snagu 1. jula ove godine.

(Istinomjer.ba)

zeleni most

Zeleni most u Banja Luci

Iako je izgradnja Zelenog mosta u Banja Luci trebala biti završena u 2018. godini, rok je više puta probijen....

Afera “svinjsko meso” riješena “u duhu dobrih poslovnih običaja“

Nakon što se u javnosti krajem prošle godine pojavila informacija da se u konzervama hrane za OS BiH, umjesto naručene junetine nalazi svinjsko meso, Ministarstvo odbrane BiH provelo je internu...Građani Tešnja čekaju na otvaranje bazena na izletištu Kiseljak

Stanovnicima općine Tešanj, počev od ovog ljeta, ponovo bi trebao biti na raspolaganju bazen na izletištu Kiseljak.   Podsjećamo, u augustu prošle godine iz ureda načelnika ove općine,...