Za infrastrukturne projekte u Srebrenici 500.000 KM

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović potpisao je ugovor s načelnikom Opštine Srebrenica o dodjeli 500.000 KM za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srebrenici.

Riječ je o sredstvima od klirinškog duga koje je Rusija uplatila BiH, pri čemu je Srebrenici pripalo 500.000, a Istočnoj Ilidži 450.000 KM, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, sredinom augusta 2018. godine Ministar Šarović je napomenuo da se od Opštine Srebrenica tražilo dostavljanje projekata koji bi se mogli finansirati.

Zalažem se da budu pronađeni izvori i da se pomogne opštini Srebrenica. Verujem da će se to desiti u skorom periodu i da će moje kolege imati pozitivan stav o tome.

Mirko Šarović,16.08.2018.

Sljedeći gore navedeno, Vijeće ministara donijelo je odluku 4. septembra ove godine, o izdvajanju sredstava od klirinškog duga Rusije, između ostalog, za potrebe zaštite izvorišta vode u Istočnoj Ilidži i infrastrukturne projekte u Srebrenici. 

Ministarstvo finansija i trezora BiH prebacilo je novac tako da ćemo sutra potpisati ugovor i dati da se sredstva prebace opštini. Danas kontaktiramo Opštinu Srebrenica da vidimo da li sutra mogu doći na potpisivanje ugovora.

Mirko Šarović, 23.10. 2018.

Šefica Odsjeka za poslove informisanje, protokola i prevođenja Ministarstva finansija i trezora, Nataša Krsman izjavila je da će sredstva od 500.000 KM za infrastrukturne projekte u Srebrenici biti operativna čim Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odobri fakturu za plaćanje u skladu sa odlukom Savjeta ministara od 4. septembra.

S obzirom da je ugovor o dodjeli sredstva za infrastrukturne projekte potpisan kao i novac obezbjeđen, Istinomjer obećanje ministra Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Spomen-obilježje Kazani

U poslijeratnim godinama često smo svjedočili pričama i najavama izgradnje spomen-obilježja stradalim Srbima u...

U skladu sa rezultatima ankete, Ramović ostaje gradonačelnik Goražda

Anketa je, kako Ramović navodi, pokazala da su se od 2000 ispitanika, “svega četiri porodice izjasnile da bi trebao ići dalje”, odnosno, prihvatiti mandat kao skupštinski zastupnik. Na praksu...


Tešanj: Uređenje Poslovne zone Glinište

Kako je ranije i najavljeno, projekat izgradnje sistema prikupljanja otpadnih voda u tešanjskoj Poslovnoj zoni Glinište, čiji je investitor općina Tešanj priveden je kraju.  U sklopu završetka...