Radi se na tome

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo te da se ovaj zakon “nalazi u fazi prednacrta i konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave”.

Tada je pojašnjeno da je Registar razvijen “uz podršku Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo korištenjem vlastitih resursa i bez ulaganja finansijskih sredstava” i da je testiranje rada Registra u završnoj fazi.

Pojašnjavajući razloge za donošenje gore pomenutog zakona i potrebu za uspostavom registra ministar finansija KS, Amel Kovačević krajem oktobra ove godine rekao je sljedeće:

Registar finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo predstavljat će jedinstvenu bazu podataka o svim obavezama u Kantonu Sarajevo, ne samo kantonalnih ministarstava, već svih budžetskih i vanbudžetskih korisnika, javnih preduzeća, lokalnih samouprava, te onih preduzeća gdje je Kanton Sarajevo većinski vlasnik. Na ovaj način, Kanton Sarajevo prvi će uspostaviti u BiH kompletnu evidenciju finansijskih obaveza, koja će se pratiti kvartalno.

Amel Kovačević, 29.10.2019.

Na pitanje kakve koristi će građani KS imati od ovog registra Kovačević je odgovorio sljedeće:

Građani će imati direktnu korist, jer će doći do bolje finansijske discipline u Kantonu Sarajevo kroz smanjenje rashoda, tako da će ostati više novca u sklopu postojećeg Budžeta. Više novca značit će ulaganje u nove projekte i poboljšanje javnih usluga, kako bi se svakodnevni život građana unaprijedio, poput izgradnje saobraćajnica, unapređenje standarda vrtića i škola, osiguravanje boljih uslova za obrazovanje ili projekte koji će osigurati nova radna mjesta i zaustavljanje iseljavanja mladih.

Amel Kovačević, 29.10.2019.

Na sjednici Skupštine KS održanoj 19.11.2019. godine zastupnici su usvojili Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS.

Uspostavom ovog registra, Ministarstvo finansija želi da na jednom mjestu ima objedinjene sve finansijske obaveze, ne samo ministarstava, nego svih budžetskih korisnika i vanbudžetskih fondova, javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, te preduzeća u kojim je Kanton Sarajevo većinski vlasnik.

Vlada KS, Saopćenje, 19.11.2019.

Na ovaj način, kako je pojašnjeno, “uspostavit će se finansijska disciplina” u KS i “obuzdati nekontrolisani rast zaduživanja”. Također, navedeno je i da bi podaci iz registra, koji će se kvartalno unositi i pratiti, trebali poslužiti kao “analitičko sredstvo za donošenje budućih odluka vezano za održavanje pozitivnog finansijskog stanja i ubrzanog razvoja Kantona Sarajevo”.

Podsjećamo, “pooštravanje sistema kontrole i nadzora utroška javnih sredstava” jedna je od mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022. a čiju realizaciju prati Istinomjer.

Shodno navedenom, Ministarstvo finansija KS na čelu sa ministrom Amelom Kovačevićem, za dosadašnje aktivnostiu vezi sa donošenjem zakona i uspostavom Registra finansijskih obaveza KS, od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!