Uskoro započinje modernizacija parking prostora u Općini Novi Grad?

Problem loše ili nikako osvijetljenih parking prostora u Općini Novi Grad Sarajevo koji je već dugi niz godina zadavao mnoge probleme građanima ove općine mogao bi konačno biti riješen.

Kada je u decembru 2018. godine usvojen Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2019. godinu saopćeno je da će “značajna finansijska sredstva biti uložena u parkinge” što podrazumijeva “sanaciju znatnog dijela rasvjete na parkinzima koji su u velikoj mjeri mračni, što predstavlja jedan od problema”.

S tim u vezi, 01. avgusta 2019. godine načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić potpisao je Ugovor za izvođenje radova na modernizaciji i nadgradnji javne rasvjete na parkinzima na području Novog Grada sa izvođačem radova – konzorcijem firmi SES d.o.o. Sarajevo i STEP d.d. Sarajevo.

To je dio velikog plana i posla koji smo započeli u Općini Novi Grad. Rasvjeta na parkinzima je dotrajala i nije mijenjana 30-40 godina kada su i izgrađena novogradska naselja. Naš plan je da sve parkinge u općini saniramo i da stavimo novu LED rasvjetu. Već kroz prvi ugovor radi se na zamjeni rasvjetnih tijela, povećanju visine stubova, zamjene stubova i ovim ugovorom su obuhvaćeni u prvoj fazi najveći parking prostori.

Semir Efendić, 01.08.2019.

Iz Općine Novi Grad navode da je “vrijednost investicije 335.895 KM, a planirani rok za izvođenje radova je 150 dana od dana uvođenja u posao”, a osim osim što će se poboljšati osvjetljenost parking prostora “poboljšat će se osjećaj sigurnosti korisnika kao i smanjenje lošeg utjecaja na životnu okolinu zamjenom starih svjetiljki sa modernom LED rasvjetom”.

U okviru ovog projekta izvršit će se modernizacija parkinga na 23 lokacije, a bit će zamijenjeno oko 245 rasvjetnih tijela. Radovi  će se izvoditi na parkinzima u 13 mjesnih zajednica (Staro Hrasno, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Alipašino Polje B1, Alipašino Polje B2, Alipašino Polje C1, Alipašino Polje C2, Saraj Polje, Olimpijsko, Dobrinja A, Dobrinja C, Dobrinja D), čime će se modernizovati blizu 40% parking prostora na području Općine.

Saopćenje, Općina Novi Grad, 01.08.2019.

S obzirom da su sredstva za ovaj projekat planirana u Budžetu ove općine za 2019. godinu, kao i da je potpisan ugovor za izvođenje radova, Istinomjer će načelniku Općine Novi Grad, Semiru Efendiću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na pomenutom projektu, kao i da li će biti sproveden u predviđenom roku.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...