Radi se na tome

Počinje rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta najavio je početkom marta početak rekonstrukcije tramvajske pruge na relaciji Marijin Dvor – Ilidža. Ovih dana započela je rekonstrukcija na obnovi dijela tramvajske pruge na dionici ‘S’ krivina – stajalište Marijin dvor.

Rekonstrukcija pruge na potezu Marijin Dvor – Ilidža jedan je od naših urgentnih prioriteta. Posljednji put je detaljna rekonstrukcija ove pruge rađena prije 40 godina i odavno je ona zrela za obnovu. Mi imamo projektna rješenja za rekonstrukciju koju je uradio IPSA Institut, a na osnovu koje ćemo pokrenuti proceduru dobijanja urbanističke dozvole. Konačna projektna dokumentacija će biti gotova u roku od mjesec.”

Adnan Šteta, 05.03.2019.

Ministarstvo saobraćaja KS donijelo je 6. marta Odluku o pokretanju postupka nabavke: “Sanacija tramvajske pruge na dionici ‘S’ krivina- tramvajsko stajalište Marijin dvor”, a kako je tada za Istinomjer potvrdio pomoćnik ministra u sektoru za upravljanje saobraćajem, Muamer Kukan, tada pristigle ponude otvorene su krajem maja ove godine.

Na tenderu je odabrana kompanija “Infrastrukturna optimizacijska grupa” sa kojom je ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta potpisao Ugovor o izvođenju radova na sanaciji tramvajske pruge u pravcu prema Baščaršiji od “S” krivine kod hotela Holiday do stajališta Marijin Dvor.

Kako je saopšteno iz Vlade KS, “radi se o dionici od 350 metara”, kao i da će “radovi trajati 40 dana, kako bi se okončali prije početka nove školske godine”.

Podsjećamo, o rekonstrukciji kompletne tramvajske pruge u Sarajevu, kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je govorio i početkom maja 2019. godine za list Oslobođenje.

Mi smo preko kredita EBRD-a planirali sredstva za zamjenu, odnosno rekonstrukciju pruge od Marijin-Dvora do Ilidže, gdje planiramo utrošiti dvadesetak miliona eura, a tu bismo i nabavili dio novih vozila, trolejbusa, autobusa, minibusa i tramvaja. Rapisali smo javni poziv za rekonstrukciju pruge od SCC-a do S krivine kod Holidaya koja je u lošem stanju. Mi očekujemo da ćemo do 1. oktobra svu dokumentaciju posložiti, raspisati javni poziv da bismo do kraja godine imali izvođače radova i da na proljeće 2020. krenemo u obnovu kompletne pruge, odnosno 26 kilometara, tvrdi Šteta. Kaže da se pruga periodično popravlja, odnosno dijelovi pruge koji su u najlošijem stanju.”

Adnan Šteta, 04.05.2019.

Uz to, Šteta nije krio optimizam te je najavio veoma ambiciozan plan.

U naredne dvije godine posložit ćemo javni prevoz u KS-u tako da bude u rangu i bolji nego u metropolama u regiji. Mi smo zatekli Gras u gubitku većem od 320 miliona KM i morali smo napraviti neki plan. Za tri mjeseca pripremit ćemo zakon u javnom prevozu, onda ide i novi tarifni sistem, da jedna karta vrijedi u svim vozilima, uvest ćemo videonadzor u vozila i na stajališta, a naravno da ćemo nabaviti i nova vozila.”

Adnan Šteta, 04.05.2019.

Da li će javni prevoz u Sarajevu doživjeti najavljenu renesansu Istinomjer će svakako pratiti, a s obzirom da su radovi na obnovi dijela tramvajske pruge na dionici ‘S’ krivina – tramvajsko stajalište Marijin dvor započeli, ranija obećanja ministra Štete dobit će ocjenu “radi se na tome”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!