Uskoro rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta najavio je početkom marta početak rekonstrukcije tramvajske pruge na relaciji Marijin Dvor – Ilidža.  

Rekonstrukcija pruge na potezu Marijin Dvor – Ilidža jedan je od naših urgentnih prioriteta. Posljednji put je detaljna rekonstrukcija ove pruge rađena prije 40 godina i odavno je ona zrela za obnovu. Mi imamo projektna rješenja za rekonstrukciju koju je uradio IPSA Institut, a na osnovu koje ćemo pokrenuti proceduru dobijanja urbanističke dozvole. Konačna projektna dokumentacija će biti gotova u roku od mjesec.” 

Adnan Šteta, 05.03.2019.

Ministarstvo saobraćaja KS donijelo je 6. marta Odluku o pokretanju postupka nabavke: “Sanacija tramvajske pruge na dionici ‘S’ krivina- tramvajsko stajalište Marijin dvor”, a kako je za Istinomjer potvrdio pomoćnik ministra u sektoru za upravljanje saobraćajem, Muamer Kukan, ponude pristigle na javni poziv koji je još uvijek u toku, biće otvorene krajem ovog mjeseca.

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, objavljeno je obavještenja o nabavci br. 1242-1-3-4-3-1/19 za nabavku radova sanacije tramvajske pruge (dionica: „S“ krivina – tramvajsko stajalište „Marijin dvor“) na  portalu  javnih  nabavki  dana 09.04.2019. godine u 13:55 sati, otvaranje prispjelih ponuda planirano je za 27.05. 2019. godine.

Ministarstvo saobraćaja KS, 15.05.2019.

O rekonstrukciji kompletne tramvajske pruge u Sarajevu, kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je govorio i početkom maja ove godine za list Oslobođenje.

Mi smo preko kredita EBRD-a planirali sredstva za zamjenu, odnosno rekonstrukciju pruge od Marijin-Dvora do Ilidže, gdje planiramo utrošiti dvadesetak miliona eura, a tu bismo i nabavili dio novih vozila, trolejbusa, autobusa, minibusa i tramvaja. Rapisali smo javni poziv za rekonstrukciju pruge od SCC-a do S krivine kod Holidaya koja je u lošem stanju. Mi očekujemo da ćemo do 1. oktobra svu dokumentaciju posložiti, raspisati javni poziv da bismo do kraja godine imali izvođače radova i da na proljeće 2020. krenemo u obnovu kompletne pruge, odnosno 26 kilometara, tvrdi Šteta. Kaže da se pruga periodično popravlja, odnosno dijelovi pruge koji su u najlošijem stanju.”

Adnan Šteta, 04.05.2019.

Uz to, Šteta nije krio optimizam te je najavio veoma ambiciozan plan.

U naredne dvije godine posložit ćemo javni prevoz u KS-u tako da bude u rangu i bolji nego u metropolama u regiji. Mi smo zatekli Gras u gubitku većem od 320 miliona KM i morali smo napraviti neki plan. Za tri mjeseca pripremit ćemo zakon u javnom prevozu, onda ide i novi tarifni sistem, da jedna karta vrijedi u svim vozilima, uvest ćemo videonadzor u vozila i na stajališta, a naravno da ćemo nabaviti i nova vozila.”

Adnan Šteta, 04.05.2019.  

Da li će javni prevoz u Sarajevu doživjeti najavljenu renesansu svakako ćemo pratiti na Istinomjeru, a s obzirom da je procedura za izbor izvođača radova na obnovi dijela tramvajske pruge na dionici ‘S’ krivina – tramvajsko stajalište Marijin dvor pokrenuta, ranije obećanje ministra Štete dobit će ocjenu “radi se na tome”.

(Istinomjer.ba)

Autobuski terminal iz ulice Sutjeska uskoro će biti izmješten na drugu lokaciju

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, nakon sastanka sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem,...

Sanacija mosta u Halilovićima

Početkom januara ove godine došlo je do urušavanja mosta u sarajevskom naselju Halilovići, a nakon mnogobrojnih najava o kojima je Istinomjer već pisao, pripremni radovi na sanaciji su počeli...


Draft sporazuma formaliziranja “BH bloka” uskoro dostupan javnosti?

U svojoj izjavi koju je dao polovinom marta tekuće godine, a koja se odnosila na funkcionisanje “Bh bloka”, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić istakao je potrebu “formalizovanja ovog političkog...