Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da će dio sredstava za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata biti usmjeren i za sanaciju sarajevske sinagoge.

Dio sredstava za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Kantonu Sarajevo za ovu godinu bit će usmjeren za sanaciju objekta sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića. Iznosi do 15.000 KM bit će uplaćeni na račune svih vjerskih zajednica. Kako je dogovoreno, Ministarstvo i Jevrejska zajednica uskoro će potpisati sporazum o utrošku sredstva, a namjera je da se radovi završe do kraja jeseni.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, saopćenje, 19.03.2019.

S tim u vezi, jučer su potpisani sporazumi sa predstavnicima islamske i jevrejske zajednice o rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo, a radi se o iznosima od po 15.000 KM za sve vjerske zajednice.

Predsjednik Jevrejske općine Sarajevo, Boris Kožemjakin je istakao da će “ovim sredstvima, uz neke dodatke, izvršiti sanaciju krova sinagoge i tako spasiti od propadanja objekt koji je sagrađen 1902. godine i čija unutrašnja ornamentika zahtijeva izuzetno povoljnu mikroklimu.

S obzirom na navedene aktivnosti, Istinomjer će ministru Damiru Filipoviću, za obećanje da će biti izdvojena sredstva za sanaciju sarajevske sinagoge, dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti sanaciji i adaptaciji ovog objekta.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...