Najave

Uskoro kreće izgradnja osnovne škole u vogošćanskom naselju Rosulje?

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS i Općina Vogošća potpisali su nedavno sporazum na osnovu kojeg su “zvanično počele aktivnosti na izgradnji osnovne škole u vogošćanskom naselju Rosulje”.

Resorno ministarstvo je za potrebe izrade projektne dokumentacije obezbijedilo 100.000 KM, a naglašeno je i da je Regulacioni plan “prilagođen ovim potrebama” te da “ne postoji prepreka da se krene sa izgradnjom škole”.

Ovo je područje koje se brzo razvija i mi moramo odgovoriti njihovim potrebama. Izgradnja škole će svakako smanjiti vozarenja osnovaca, povećati sigurnost i stvorit ćemo bolje uslove za organizaciju i obrazovanje djece na području općine Vogošća” poručila je ministrica obrazovanja.

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS, 15.11.2019.

Općina Vogošća, prema riječima načelnika Edina Smajića “svake godine bilježi za 10 posto” veći broj upisanih prvačića zbog čega postoji potreba za izgradnjom nove škole.

Dvije osnovne škole u Vogošći su prepune, uvode se međusmjene što nam je svakako signal da krenemo u izgradnju nove škole . Ovo nam je važno i sa aspekta bezbjednosti djece jer su postojeće škole smještene južno od puta M 18 što djeci naselje Rosulje, Blagovca , Tihovića znatno produžava put do škole, uz brojne rizike u saobraćaju i kretanju.

Edin Smajić, 15.11.2019.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro biti izrađena projektna dokumentacija te da li će gradnja nove škole u Vogošći početi uskoro.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!