Radi se na tome

U Republiku Srpsku stigao prvi kontingent medicinske opreme iz Kine

Na Međunarodni Aerodrom Banja Luka 15. aprila ove godine sletio je prvi kontingent zaštitne medicinske opreme iz Kine koji je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem RS.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik komentirajući do sada poduzete mjere i način na koji je Republika Srpska (RS) reagovala kada je u pitanju zaštita stanovništva od novog koronavirusa, istakao je nedavno da RS ima dovoljno “medicinske opreme, respiratora, lijekova i dovoljan broj zdravstvenih radnika” najavljujući pri tom novu nabavku respiratora.

Imamo sasvim dovoljno respiratora i očekujemo da će doći značajan broj novih. Naručili smo još 100 i uplatili sredstva za 250, tako da bi oko 14. ili 15. aprila, trebalo da stignu u RS.

Milorad Dodik, 09. april 2020.

Dan ranije Dodik je rekao i da postoje problemi sa transportom respiratora.

Tu je samo problem transporta. Svaki dan se borimo da omogućimo transport. Čak smo zakupili kargo avion koji treba da odleti u dogovoru sa vlastima Kine i utovari robu.

Milorad Dodik, 08. april 2020.

Podsjećamo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) jedna od šest oboljelih osoba od COVID-19 može doći u teško stanje koje prate teškoće u disanju. Inače, respiratori su trenutno najtraženija roba na globalnom tržištu, a cijena ovih uređaja koji mehanički obezbjeđuju dovod zraka, “obogaćenog kisikom (i lijekom/kombinacijom lijekova) određene temperature i vlažnosti u pluća oboljele osobe” kreće se od 2.500 do 40.000 eura.

Na Međunarodni Aerodrom Banja Luka 15. aprila ove godine sletio je avion koji je, prema riječima premijera RS Radovana Viškovića dovezao prvi kontingent medicinske opreme iz Kine “koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem Republike Srpske, s ciljem sprečavnja širenja virusa korona”.

Ovdje je kompletna oprema za zdravsteni sektor – respiratori, maske, zaštitna odjela, rukavice, zaštitni viziri, oko 55 tona robe, što znači da imamo dovoljno medicinske opreme za narednih nekoliko mjeseci.

Radovan Višković, 15. april 2020.

Milorad Dodik zajedno sa predstavnicima Vlade RS dočekao je avion te ovom prilikom ponovio da će zdravstvene ustanove u RS uskoro dobiti veliki broj respiratora.

Mjesec dana ekipa najodgovornijih ljudi Srpske se bavi ovim pitanjem, od obezbjeđivanja robe do obezbjeđivanja novca. Poseban problem je obezbijediti avionski prevoz. Ovaj avion je preletio 18.000 kilometara iz Kine ka Etiopiji da bi došao u Srpsku. Ovaj prevoz smo platili našim sredstvima. Ovdje je oko 5 miliona zaštitnih rukavica, 4,3 miliona zaštitnih maski, 20 i nešto hiljada odjela, vizira (…) Svi mobilni timovi širom Srpske imaće mobilne respiratore. Mi imamo još robe na kineskom tržištu koja treba iza 20-og da dođe. Imamo uplaćenih oko 200 respiratora koje očekujemo da se isporuče.

Milorad Dodik 15. april 2020.

Ovim Istinomjer obećanju Milorada Dodika od 9. aprila ove godine, u kojem je najavio dolazak medicinske opreme i respiratora, daje ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro u Republiku Srpsku, shodno najavi Milorada Dodika stići preko tri stotine respiratora, uključujući i mobilne respiratore za sve medicinske timove u RS.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!