Tufekčić nije ispunio obećano, Puzigaća ostaje

Tufekčić je uoči redovne sjednice Doma naroda PF BiH, karakterišući prethodni potez Bradare i Puzigaće “kao čisti promašaj”, najavio smjenu Puzigaće i usvajanje Prijedloga zakona o izborni jedinicama.

Kao što je javnosti već poznato, vanredna sjednica Doma naroda PF BiH, koja je trebala biti održana 19.07.2018. godine, a na kojoj su se delegati trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Prethodno tome, zamjenik predsjedavajuće Doma naroda PF BiH, Drago Puzigaća (SNSD) skupa sa predsjedavajućom ovog Doma, Lidijom Bradarom (HDZ BiH), proglasio je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

Netom nakon odlaganja pomenute sjednice, drugi dopredsjedavajući Doma naroda PF BiH, Jasenko Tufekčić (SDA) izjavio je “da Puzigaća nije imao podršku Kluba Srba prilikom pozivanja na pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te će zbog toga tražiti njegovu smjenu”.

Tufekčić je nekoliko dana kasnije bio konkretniji u najavama, te je uoči najavljene redovne sjednice Doma naroda PF BiH, karakterišući ovaj potez Bradare i Puzigaće “kao čisti promašaj”, između ostalog izjavio:

To ćemo pokazati na redovnoj sjednici u četvrtak kada ćemo smijeniti Dragu Puzigaću i na narednoj vanrednoj sjednici izglasati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Jasenko Tufekčić, 25.07.2018.

Međutim, dnevni red nije usaglašen, te je pomenuta redovna sjednica Doma naroda FBiH koja je trebala biti održana 26.07.2018. godine a na kojoj je Tufekčić najavio smjenu Drage Puzigaće, otkazana. Podsjećamo, Klub Srba u Domu naroda PF BiH zatražio je da se u dnevni red pomenute sjednice uvrsti smjena Drage Puzigaće sa funkcije dopredsjedavajućeg ovog doma, te da se imenuje njegov nasljednik, ali je predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara zatražila “da se o ovoj odluci postupi po proceduri vitalnog interesa”.

Obzirom da na pomenutoj redovnoj sjednici Doma naroda PF BiH dopredsjedavajući Drago Puzigaća nije smijenjen sa svoje funkcije, a na vanrednoj sjednici odražanoj isti dan Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH se nije ni našao na dnevnom redu sjednice , Istinomjer obećanje Jasenka Tufekčića ocjenjuje neispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

 

 

Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da...

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše...Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Nakon što je javnost u BiH...