Stvaranje uslova za promjenu sistema sufinansiranja sportskih događaja i udruženja

Aktuelni gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je u svom predizbornom programu uoči Lokanih izbora 2016. godine, među ciljevima naveo i “Promjenu sistema sufinansiranja sportskih događaja i udruženja po principu uspješnosti”.

Skupština grada Banja Luke je na 16. sjednici, održanoj 30.10. i 06.11.2017. godine, donijela odluku o usvajanju Programa razvoja sporta Grada Banja Luka za period 2018 – 2022. godine, čime su stvoreni uslovi za promjenu sistema sufinansiranja sportskih događaja i udruženja.

U skladu sa svojim ovlašćenjima, Grad Banja Luka pokušava da ovim Programom uredi oblast sporta na svojoj teritoriji. Jedan od najvažnijih dijelova programa jeste novi način sufinansiranja programskih aktivnosti sportskih organizacija kroz osnovni, posebni i dopunski program finansiranja. Vrednovanje sportskih rezultata u skladu sa navedenim programom prate novi kriterijumi i bodovanje radi klasifikacije sportskih organizacija unutar kategorisanih sportova, koji su razrađeni na način da u velikoj mjeri budu jednaki za sve sportske organizacije koje se bave organizovanim takmičarskim sportom. Takođe, vrednovanje sportskih rezultata kroz navedene programe vršiće se i u sportskim organizacijama lica sa invaliditetom.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, 29.10.2017.

Kriteriji i način sufinansiranja sportskih organizacija i manifestacija utvrđeni su Pravilnikom o kriterijumima, uslovima i načinu sufinansiranja programa sportskih organizacija i manifestacija od interesa za Grad Banjaluku.

Nakon toga je uslijedilo usvajanje Programa razvoja sporta grada Banja Luka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2018. godinu. U međuvremenu su raspisana tri javna tendera za sufinansiranje iz oblasti sporta, a u martu 2018. godine gradonačelnik Radojičić je uručio rješenja o sufinansiranju programskih aktivnosti sportskih organizacija.

Radojičić je rekao da su prilikom izrade programa u prvom planu bili uspjesi, status i rad sportskih klubova. On je naveo da su predstavnici 58 klubova danas dobili rješenja o sufinansiranju, te da je Grad za te potrebe izdvojio 860.000 KM iz budžeta.  

Saopštenje Grada Banjaluke, 09.03.2018.

Aktivnosti sufinansiranja iz oblasti sporta nastavljene su i u junu 2018. godine kada su raspisana  još tri javna tendera, a u decembru je usvojen Program razvoja sporta grada Banja Luka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2019. godinu koji predviđa uvećanje sredstava za osnovni, dopunski i posebni program sufinansiranja programskih aktivnosti sportskih udruženja i manifestacija prema ostvarenim rezultatima.

S obzirom na do sada poduzete aktivnosti kojima je stvoren osnov za promjenu sistema sufinansiranja, kao što su usvajanje Programa razvoja sporta Grada Banja Luke za period 2018 – 2022. godine, Pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu sufinansiranja programa sportskih organizacija i manifestacija od interesa za Grad Banjaluku, i drugih aktivnosti, Igor Radojičić dobija ocjenu radi se na tome, uz napomenu da će Istinomjer i dalje pratiti realizaciju ovog obećanja.

(Istinomjer.ba)

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u...

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja...