Radi se na tome

Republika Srpska dobila prve digitalne udžbenike

Digitalizacija udžbenika u Republici Srpskoj počela je 2019. godine a digitalni sadržaj, odnosno udžbenik, iz geografije za šesti razred već je u upotrebi. Uoči nove školske godine 2020/2021., Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske (RS) nastavio je proces digitalizacije udžbenika.

Za septembar će biti spremni i digitalni sadržaji za istoriju za šesti razred, te za srpski jezik i jezičku kulturu za treći razred osnovne škole. Svi učenici i nastavnici će ove sadržaje moći upotrijebiti na jednostavan način, koristeći jedinstvene pristupne podatke, a svi sadržaji su prilagođeni za kompjutere, tablete i telefone. Svakako, treba znati da su ovo sve početni sadržaji, podložni promjenama i unapređenju, a kontunuirano ćemo raditi na podizanju kvaliteta sadržaja, uz poštovanje autorskih prava.

 

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, 20. august 2020.

Podsjećamo, nakon tematske sjednice Vlade Republike Srpske, posvećene obrazovanju, koja je održana sredinom jula 2019. godine predsjednica RS, Željka Cvijanović, premijer RS, Radovan Višković i mnistrica obrazovanja RS, Natalija Trivić obećali su da će RS, do kraja mandata aktuelne Vlade, “dobiti školu za novo doba” a što podrazumijeva “savremene učionice, digitalizovane udžbenike te nastavu u skladu sa potrebama u 21. vijeku.”

Ministrica Trivić je i ranije, u martu 2019. godine, najavila reformu obrazovanja u RS ističući da će početak reforme, između ostalog, podrazumijevati i uvođenje “digitalnih oblika učenja”, a što je “važan segment obrazovnog sistema”. Precizirajući o čemu se radi resorna ministrica je pojasnila da je upitanju uvođenje digitalnih udžbenika kroz pilot projekat “Škole za 21. vijek”.

Mi zbog toga podržavamo ovaj vid aktivnosti čiji će rezultat biti bolje znanje naših đaka. Moramo pratiti nove tehnologije i trendove. Informaciono društvo i nove tehnologije dio su svijeta u kojem živimo i radimo.

Natalija Trivić, 12.03.2019.

U augustu 2019. godine saopćeno je da će nastavnici geografije “u 12 osnovnih škola tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine koristiti digitalne sadržaje u redovnom nastavnom procesu”, te da će “do kraja avgusta” biti provedena obuka za sve “nastavnike geografije za pristup i upotrebu digitalnih sadržaja udžbenika geografije za šesti razred osnovne škole”.

Živimo u digitalnom okruženju gdje su djeca usmjerena na inovativne metode prilikom učenja i to je trenutak u kojem moramo reagovati i inovirati nastavne planove i programe i udžbenike koji će ih pratiti.

Natalija Trivić, 26.08.2019.

Nakon udžbenika iz geografije planirana je digitalizacija i drugih udžbenika za osnovne i srednje škole u RS.

U januaru ćemo imati prve analize na koji način su to učenici primijenili, koliko im je odgovaralo, da li je nešto potrebno mijenjati, koliko su nastavnici odgovorili izazovu novog nastavnog programa i kombinacije štampanog i digitalnog udžbenika.

Natalija Trivić, 26.08.2019.

Počev od prošle školske godine digitalni udžbenik geografije za šesti razred osnovne škole, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka, u okviru pilot projekta u upotrebi je u sljedećim školama: “Aleksa Šantić” Banjaluka, “Petar Kočić” Mrkonjić Grad, “Vuk Karadžić” Teslić, “Petar Kočić” Nova Topola kod Gradiške, “Branko Ćopić” Prnjavor, “Dositej Obradović” Prijedor, “Sveti Sava” Foča, “Jovan Dučić” i “Petar Petrović NJegoš” Istočno Sarajevo, “Jovan Jovanović Zmaj” Trebinje, “Sveti Sava” Bijeljina i “Vuk Karadžić” Zvornik.

Shodno navedenom, obećanje resorne ministrice Natalije Trivić o uvođenju digitalnih udžbenika u nastavni plan tokom mandata aktuelne vlade od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Više o reformi obrazovanja u Republici Srpskoj možete pročitati u analizi Istinomjer pod nazivom: Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj: Učinjeni prvi koraci.

Istinomjer će i dalje pratiti reformu obrazovanja u RS i s tim u vezi uvođenje digitalnih udžbenika.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!