Radi se na tome

Reduciranje broja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima RS

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković (SNSD) nedavno je najavio kadrovske promjene u javnim ustanovama i preduzećima Republike Srpske. Smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, kako je rečeno, prethodit će analize sistematizacija radnih mjesta u resornim ministarstvima te sastanci “s menadžmentima svih javnih preduzeća”.

Tako je Višković najavio i da će, najprije, 15.03.2019. godine biti održan sastanak sa “Šumama RS” na kojem će se razgovarati o reduciranju zaposlenih u ovom javnom preduzeću. Višković je i u svom ekspozeu najavio da će se baviti reformom javnih preduzeća te kontrolom broja zaposlenih u javnim ustanovama RS. Kako je i najavljeno, održan je sastanak sa menadžmentom “Šuma RS”, a epilog istog bio je uvođenje moratorija na zapošljavanje u ovom javnom preduzeću.

Menadžment Šuma mora da pronađe rješenje i da napravi bolji ambijent za poslovanje. Moraju da naprave uštede na rashodima i povećaju prihode da bi imali bolje bilanse poslovanja. Menadžment je zadužen da u narednom periodu otklanja sve dosadašnje probleme i da zajedno sa resornim Ministarstvom utvrdi kriterijume za bolje poslovanje pojedinih gazdinstava.

 

Radovan Višković, 15.03.2019.

Nakon sastanka sa premijerom Viškovićem, v.d. direktor a”Šuma RS”, Zoran Stojčić potvrdio je da je ovo Javno preduzeće dobilo moratorij na zapošljavanje izjavivši pri tom i da “neće biti otpuštanja radnika u Javnom preduzeću Šume Republike Srpske”, ali da “nema ništa ni od novih zapošljavanja.”

Sastanak je bio u tom smjeru koje aktivnosti poduzeti u narednom periodu za prevazilaženje tih problema odnosno poboljšanje likvidnosti preduzeća. Tako da smo zauzeli jedan stav. Mislimo da neće biti problema u narednom periodu.

Zoran Stojčić, 15.03.2019.

Podsjećamo, odgovarajući na poslanička pitanja o broju zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima na sjednici Narodne skupštine RS održanoj 06.03.2018. godine, premijer Republike Srpske, Radovan Višković (SNSD) rekao je da je “tražio od svih ministarstava da analiziraju svoje sistematizacije radnih mjesta i ponude 10 do 15 posto manje mjesta”. Pri tom je Višković najavio i čistke u javnim ustanovama i preduzećima.

Ovih dana razgovaramo s menadžmentima svih javnih preduzeća, biće i određenih kadrovskih rješenja u određenim javnim preduzećim. Vlada ozbiljno na tom pitanju radi. Resorni ministar i ja imamo idući petak razgovor s Nadzornim odborom i Upravom oko “Šuma RS” o tome šta očekujemo, šta treba da se radi i dok ne dobijemo od njih uvjeravanja da su spremni da to prate njihov plan neće se naći na Vladi.

Radovan Višković, 07.03.2019.

Istinomjer će i dalje pratiti epiloge sastanaka premijera Viškovića sa menadžmentima “svih javnih preduzeća” kao i najavljeno smanjenje broja zaposlenih u resornim ministarstvima.

Za načinjen prvi korak na realizaciji obećanog, premijer Višković od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!