Proglašenje Parka prirode “Una” do kraja augusta?

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i lokalne vlasti proteklih dana su najavili da će “do kraja augusta biti završena kompletna procedura” u vezi sa proglašenjem parka prirode “Una”.

Načelnik opštine Novi Grad, Miroslav Drljača istakao je da je veoma bitno da tok rijeke Une na teritoriji Republike Srpske bude zaštićen. Drljača je naveo i da je procedura pokrenuta zbog najave Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora bude odlagalište, odnosno skladište radioaktivnog otpada, ali da tok rijeke Une zaslužuje zaštitu u svakom slučaju.

Opština Novi Grad je zainteresovana da što prije bude proglašen park prirode, nastojimo da cijela procedura bude završena do kraja avgusta jer je poznato da će Hrvatska u septembu donijeti konačnu odluku o lokaciji odlaganja radioaktivnog otpada. Prioritet je spriječiti izgradnju odlagališta i skladišta, ali i bez te prijetnje je veoma bitno sačuvati rijeku Unu. Svakako da rijeka Una zaslužuje i zaštitu i istraživanje biljnih i životinjskih vrsta.

Miroslav Drljača, 17.07.2019.

Podsjećamo, postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa sačinio je stručno mišljenje na prethodnu zaštitu rijeke Une i studiju zaštite, nakon čega je resorno ministarstvo 11. jula tekuće godine objavilo ​​Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode “Una” i Studiju zaštite za proglašenje ovog parka. Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode “Una” izložen je na javni uvid do 15. augusta tekuće godine. Inače, prethodna zaštita rijeke Une proglašena je odlukom Vlade Republike Srpske od 29. aprila 2018. godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak “da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra”.

Kako je pojasnio Drljača ovaj “dokument definiše zašto je potrebna zaštita toka rijeke Une na teritoriji Republike Srpske, a predviđa zaštitu 2.772,60 hektara površine”, a precizirano je i “šta se na zaštićenom prostoru smije, a šta ne smije graditi”.

Iz resorno ministarstva također je stigla najava da će procedura donošenja odluku o proglašenju Parka prirode biti okončana do kraja augusta ove godine.

Da bismo zaštitili biser prirode rijeku Unu u dijelu koji protiče kroz Republiku Srpsku, ali i da bismo ojačali svoje pregovaračke pozicije, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je prvo proglasilo prethodnu zaštitu Parka priroda Una (…) Prijedlog Odluke je, u skladu sa zakonom propisanim procedurama, stavljen na javni uvid, nakon čega će, u drugoj polovini avgusta, Vlada Republike Srpske donijeti odluku o proglašenju.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, 22.07.2019.

Istinomjer će pratiti obećanje načelnika Drljače i resornog ministarstva prema kojem bi procedura proglašenja parka prirode “Una” trebala biti okončana do kraja augusta.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...