Započeto

Tržišna privreda

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

DNS podržava opredjeljenje Republike Srpske za tržišnu privredu, privatizaciju industrijskih preduzeća, finansijskih ustanova i sl., ali je protiv “divljeg“ kapitalizma i njegovih pogubnih posljedica.

 

Obrazloženje

U prvoj godini svog mandata Vlade RS provodila je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Prvi dio obećanja, a koji se odnosi na podržavanje opredjeljenja Republike Srpske za tržišnu privredu Istinomjer ocjenjuje kao nije započeto. Podvođenje otvaranja tržišta i rasta obima tržišne privrede previše je podložno subjektivnoj procjeni, te je i samim time ovako formulisano obećanje izuzeto od bilo kojeg konkretnog zakonskog poduhvata, ili mogućnosti empirijskog dokazivanja posljedica pomenute podrške.

Iako je podvođenje otvaranja tržišta i rasta obima tržišne privrede previše podložno subjektivnoj procjeni, uslovljeno je donošenjem strateških okvira koji bi služili kao principi donođenja zakonskih okvira, koji bi imali direktan uticaj na privredu. Na 20. sjednici Vlade RS, usvojen je Nacrt strategije infrastrukture kvaliteta proizvova i usluga u RS za period 2019. – 2023, koji za cilj ima primjenu EU acquis principa u oblasti Slobodnog kretanja robe.

Sa druge strane, privatizacija državnih preduzeća, započeta je od augusta ovog mjeseca, gdje je Investiciono-razvojna banka RS a.d., Banja Luka, na 34. sjednici Vlade RS pozvana da pripremi privatizacioni program za prodaju udjela vlasništva Vlade RS u preduzeću „HPK – hemijska prerada kukuruza“ a.d. Draksenić, Kozarska Dubica. 

Naime, radi se o preduzeću gubitašu sa 65,58% vlasničkog kapitala Vlade RS, koji nije dočekao investitora, te je u 2018. godini zabilježio gubitak od 4,63 miliona KM, kako se navodi u medijima. Do sada privatizacija nije sprovedena, uprkos interesu za otkup kapitala, te se čeka na provođenje plana privatizacije kroz IRB RS.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!