Tržišna privreda

| Partija: | Oblast:

DNS podržava opredjeljenje Republike Srpske za tržišnu privredu, privatizaciju industrijskih preduzeća, finansijskih ustanova i sl., ali je protiv “divljeg“ kapitalizma i njegovih pogubnih posljedica.

 

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Kratko obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Predizborno obećanje Demokratskog narodnog saveza vezano uz oblast tržišne privrede, a dato u sklopu stranačkog predizbornog programa za Opšte izbore 2018. godine, u kojem DNS podržava opredjeljenje Republike Srpske za tržišnu privredu, privatizaciju industrijskih preduzeća, finansijskih ustanova i sl., ali je protiv “divljeg“ kapitalizma i njegovih pogubnih posljedica, prije svega potrebno je raslojiti.

Prvi dio obećanja, a koji se odnosi na podržavanje opredjeljenja Republike Srpske za tržišnu privredu Istinomjer ocjenjuje kao nije započeto. Podvođenje otvaranja tržišta i rasta obima tržišne privrede previše je podložno subjektivnoj procjeni, te je i samim time ovako formulisano obećanje izuzeto od bilo kojeg konkretnog zakonskog poduhvata, ili mogućnosti empirijskog dokazivanja posljedica pomenute podrške.

Drugi dio obećanja, koji se odnosi na podršku privatizaciji industrijskih preduzeća, finansijskih ustanova i sl., Istinomjer ocjenjuje kao nije započeto. Analizom izvještaja sjednica Vlade RS, te medijskih izvještavanja od dana formiranja Vlade, nisu poduzeti nikakvi značajni koraci ka ispunjenju ovog dijela obećanja.

Treći dio obećanja, koji se odnosi na stav DNS-a koji je usmjeren protiv “divljeg“ kapitalizma i njegovih pogubnih posljedica, Istinomjer ocjenjuje kao nije započet iz istih razloga zbog kojih je prvi dio obećanja dobio istu ocjenu – formulacija obećanja implicira preveliku dozu mogućnosti subjektivnog tumačenja posljedica kreiranja i provođenja politika usmjerenih ka adresiranju problema koje ovakvo obećanje obuhvata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi