Započeto

Subvencija i formiranje posebnih fondova za poljorivredu

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

Neophodne su posebne mjere, programi i podsticaji zapošljavanju na selu, prije svega putem subvencija i formiranja posebnih fondova za poljorivredu za sve one koji se njome bave, s obzirom da to pitanje ima veliki uticaj na demografsko stanje i populacionu politiku.

Obrazloženje

U prvih godinu dana mandata Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Od početka mandata Vlada RS imala je aktivnosti na podsticanju razvoja poljoprivrede. Informaciju o realizaciji Projekta razvoja ruralnog poslovanja (IFAD 859 BA) usvojila je 9. sjednici 21. februara 2019. godine. IFAD 859 BA se realizuje od 2016. godine, a predviđeno je da sve projektne aktivnosti budu završene 30. septembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 21 milion KM. Cilj Projekta je pružanje pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode za vlastite potrebe da se transformišu u komercijalne proizvođače, pomoć u razvoju nepoljoprivrednog preduzetničkog sektora za otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima i poboljšanje uslova života na selu izgradnjom i rehabilitacijom tržišne seoske infrastrukture.

Prema medijskom izvještavanju iz jula 2019. godine, realizovano je 90 posto projektnih sredstava. Naime, od 21 miliona KM predviđenih za ovaj projekat utrošeno je 16,5 miliona KM. Sredstva su većinski utrošena u izgradnju seoske tržišne infrastrukture, gdje je izgrađeno više od 80 kilometara seoskih puteva, što je obuhvatilo blizu 90.000 stanovnika. 

Na istoj sjednici je data i saglasnost na raspored sredstava Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti za 2019. godinu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM. Ova sredstva se raspoređuju za naknadu štete za životinje koje su neškodljivo uklonjene (ubijene ili zaklane) prilikom realizacije mjera na suzbijanju naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza i sanaciju žarišta nakon neškodljivog uništavanja zaraženih životinja.

Također, Vlada je na 10. sjednici 27. februara usvojila Odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2019. godinu, u okviru ukupnog iznosa od 71.000.000,00 KM. U skladu sa Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela, Ministarstvo je sačinilo prijedlog plana za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za tekuću godinu, te utvrdilo godišnji iznos odnosno raspored sredstava po pojedinačnim namjenama. Ukupna sredstva podsticaja raspoređena su na tri glavne pozicije: podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnim ulaganjima i sistemske mjere.

Na 16. sjednici Vlade RS, iz aprila 2019. godine, Vlada je obezbijedila redovno isplaćivanje podsticajnih sredstava gdje je isplaćeno oko 66 miliona KM sredstava iz 2018. godine, što je 95,53% predviđenih sredstava.

U Budžetu RS za 2020. godinu kroz Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela planirano je 75.000.000 KM, a 71.000.000 KM u 2019. godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!