Započeto

Stvaranje sistemskih uslova za stimulisanje preduzetništva

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

U privrednom sektoru i dalje su neophodne reforme:

2) stvaranje sistemskih uslova za stimulisanje preduzetništva sa ciljem podsticanja unutrašnjih potencijala za razvoj, zapošljavanje i samozapošljavanje i pokretanje novih biznisa;

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Načini stimulisanja preduzetništva mogu biti jako široki, ali oni prije svega podrazumijevaju poresku reformu, te poboljšanje poslovne klime, odnosno ubrzanje procesa registracije firme, dobijanja građevinske dozvole i priključenja na električnu energiju – pitanja po kojima je BiH najslabije rangirana na Doing Business izvještaju Svjetske Banke za 2019. godinu od zemalja u regionu. Slično obećanje – uvođenje mehanizama za privlačenje domaćih i stranih investitora – dala je i Socijalistička partija. 

Novimenovana Vlada RS započela je sa nekim od mjera za privlačenje investicija. Na 8. sjednici, 14. februara, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit. Nacrt je predložila ministrica finansija Zora Vidović. Prema njenom izjavi, navedena mjera dio je Programa ekonomskih reformi RS-a za 2019 – 2021 čiji su prioriteti podizanje konkurentnosti privrede i smanjenje sive ekonomije. 

Na 21. Sjednici Vlade RS, utvrđen je prijedlog novog zakona o fiskalnim kasama, koji za cilj ima povećanje kontrole nad platnim prometom u RS, u cilju suzbijanja sive ekonomije. Na 29. sjednici Vlade RS, iz jula 2019. godine, utvrđeni su prijedlozi seta zakona koji se odnose direktno na registrovanje poslovnih subjekata, te će se od sada ukidati potreba za fizičkm kopijama dokumenata o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti koje će se obavljati elektronskim putem. Također, registrovanje firme će se moći obavljati elektronskim putem, uz značajno smanjenje troškova. 

Uz to, 28. novembra 2019, na 48. sjednici Vlade RS, utvrđen je Nacrt zakona o sporazumnom vandusdskom finansijskom restruktuiranju, što bi uveliko olakšalo stečajne procese unutar entiteta, kao i prevazilaženje poteškoća u ispunjavanju finansijskih obaveza od strane nesolventnih kompanija koje posluju na području RS. 

U tom smislu ostvaren je značajan pomak u kroz brojne zakonske izmjene iz oblasti privrede, gdje se promjene zakona približavaju otvaranju tržišta i prilika poslovanja, te modernizacije adminstrativnih procesa vezanih uz privredu RS. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!