Zaustavljeno

Stvaranje radnih mjesta u realnom sektoru

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Niska privredna aktivnost ograničila je mogućnost zapošljavanja u privrednom sektoru, a nestabilne ekonomske prilike zaposlene u tom sektoru učinile nesigurnim. Iako su državni organi i službe postali najpoželjniji poslodavci, DNS se zalaže da se takav njen status promijeni i da primarni interes bude stvaranje uslova, iniciranje aktivnosti i preduzimanje mjera kako bi se podstakao realan privredni rast koji obezbjeđuje zapošljavanje građana u realnom sektoru. Zbog toga se moraju graditi nove fabrike, otvarati preduzeća, razvijati usluge, stimulisati zapošljavanje i samozapošljavanje, naročito mladih.

Obrazloženje

U drugoj godini dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja na koje je utjecao koronavirus.

Izvor: Program DNS

Naime, koronavirus koji je pogodio cijeli svijet utjecao je na ekonomiju i izazvao ekonomsku krizu. Kako je Istinomjeru saopćeno iz Republičkog zavoda za statistiku entiteta RS, na dan 31. mart 2020. godine u RS je bilo 275.059 zaposlenih osoba što je u odnosu na isti period 2019. godine više za 2,1 posto, a u odnosu na septembar 2019. godine niži za 0,1 posto.

Broj nezaposlenih osoba opadao je do pojave  koronavirusa i onda uzrokovano time počinje rasti. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, broj osoba na evidenciji u martu 2020. godine je je iznosio 84.658 osoba, dok je taj broj u istom periodu 2019. godine iznosio 93371 lica. Najveći porast broja nezaposlenih bio je u augustu 2020. godine kada je taj broj iznosio 89760. Broj nezaposlenih u istom periodu 2019. godine je iznosio 88.293 lica.  Prema  posljednjim dostupnim podacima broj na evidenciji u oktobru 2020. godine  iznosio je 83.770 osobe, što je manje u odnosu na 85.923 osobe u istom periodu 2019. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!