Započeto

Stvaranje radnih mjesta u realnom sektoru

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Niska privredna aktivnost ograničila je mogućnost zapošljavanja u privrednom sektoru, a nestabilne ekonomske prilike zaposlene u tom sektoru učinile nesigurnim. Iako su državni organi i službe postali najpoželjniji poslodavci, DNS se zalaže da se takav njen status promijeni i da primarni interes bude stvaranje uslova, iniciranje aktivnosti i preduzimanje mjera kako bi se podstakao realan privredni rast koji obezbjeđuje zapošljavanje građana u realnom sektoru. Zbog toga se moraju graditi nove fabrike, otvarati preduzeća, razvijati usluge, stimulisati zapošljavanje i samozapošljavanje, naročito mladih.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Prema posljednjim trenutno dostupnim podacima, broj zaposlenih u Republici Srpsok je u porastu. Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, broj zaposlenih u Republici Srpskoj na kraju 2018. godine, je iznosio 266.309 osoba. Posljednji objavljeni podaci kada je u pitanju zaposlenost odnose se na mart 2019. godine, kada je, također prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, zaposleno bilo 269.313 osoba

I prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, broj zaposlenih je u porastu. Prema podacima Porezne uprave RS broj zaposlenih u oktobru 2018. godine iznosio 292.740 zaposlenih. Prema posljednjim podacima Porezne uprave RS broj uposlenih u augustu 2019. godine iznosio je 297.499.

U isto vrijeme, indikativno je i da broj nezaposlenih osoba opada. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, broj osoba na evidenciji u decembru 2018. godine je iznosio 96.005 osoba, dok je taj broj u oktobru 2019. godine, što su posljednji dostupni podaci iznosio 85.923 osobe. . 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!