Nije započeto

Stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Za DNS populaciona politika svoje uporište mora imati u sferi rada, novog zapošljanja, obrazovanja za povoljnije tržište, kreditiranja stambene izgradnje, zdravstvene zaštite, socijalne politike i drugim životnim sadržajima. U populacionoj politici morale bi se planirati sljedeće mjere i aktivnosti:

• stambenim zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece i regresiranjem boravka djece u dječijim odmaralištima.

Obrazloženje

U drugoj godini rada Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Na 32. sjednici Vlade Republike Srpske (12.08.2019.) Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji mjere populacione politike „Fond treće i četvrto dijete“za 2018. godinu.

U sklopu pronatalitetnih mjera koje provodi Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji s Javnim fondom za dječiju zaštitu Republike Srpske od 2006. godine realizuje projekat “Fond treće i četvrto dijete“. Ovim projektom isplaćuje se jednokratna novčana naknada svim majkama koje u tekućoj godini rode treće odnosno četvrto dijete i na ostvarivanje ove naknade nema uticaja materijalni status porodice. Ministarstvo porodice, omladine i sporta je za ove namjene u periodu 2006-2017 godina izdvojilo 9.788.228,00 KM, a za iste namjene je u 2018. godini izdvojeno  900.000,00 KM. Na ime pronatalitetne naknade isplaćuje se jednokratni iznos od 600,00 KM za svako trećerođeno dijete odnosno 450,00 KM za svako četvrtorođeno dijete. U Republici Srpskoj je 2018. godine evidentirano 1349 trećerođenih i 243 četvrtorođene djece.

Prema Budžetu Republike Srpske za 2019. godinu za Fond je također izdvojeno 900.000 KM.

Međutim, iako je evidentno da Vlada RS provodi određene politike pomoći porodicama koje imaju troje ili četvero djece, projekata kojim bi se osiguralo stambeno zbrinjavanje ovih porodica nije bilo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!