Započeto

Smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

Stanje u privredi se ne može poboljšati bez njenog rasterećenja i smanjenja brojnih fiskalnih i parafiskalnih davanja.

Obrazloženje

U prvih godinu dana mandata Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Fiskalna i paraskalna davanja odnose se na sve vrste poreza i neporeskih, odnosno parafiskalnih, nameta. Najveći problem sa neporeskim ili parafiskalnim nametima, koji guše privredu i ne dopuštaju razvoj preduzeća, jeste to što se novac prikupljen na osnovu njih troši nenamjenski. Naravno, zabrinjavajući je i broj takvih nameta. Prema podacima Ureda koordinatora za reformu javne uprave na nivou BiH registrovana su 203 neporeska nameta, u FBiH 198, od čega 95 na federalnom nivou, 77 na kantonalnom i 26 na opštinskom, dok je u RS registrovano 286, a u Brčko distriktu 177 neporeskih nameta.

Republika Srpska je 2018. regulisala postojanje i funkcionisanje Registra poreskih i neporeskih davanja. Uspostavom registra utemeljeno je jedno od osnovnih načela poreskog sistema, odnosno načelo zakonitosti. Ono znači da se svi oblici poreskog i neporeskog opterećenja obveznika mogu uvoditi, mijenjati i ukidati isključivo zakonom. Vlada RS je na 24. sjednici ukinula odluku o visini takse za držanje pasa. Cilj mjere je rasterećenje Registra, kao i vlasnika pasa koji su ovu taksu plaćali veterniarskim stanicama.

Sa druge strane, na 48. sjednici Vlade RS, oformljena je Radna grupa u cilju donošenja formalnog proglašenja utjecaja i opravdanosti neporeskih davanja, te da na osnovu analize opravdanosti procijeni osnovanost svakog pojedinačnog nameta. Na koncu, radna grupa bi se bavila i procedurama uplate neporeskih davanja, u smislu ukidanja procedura koje se neopravdane.

S obzirom da još uvijek nema značajnih smanjenja neporeskih nameta koji bi uticali na stanje u privredi, te kako je došlo do povećanja od 5% u naplati neporeskih prihoda prema izvještaju Poreske uprave RS, Istinomjer će obećanje DNS-a ocijeniti kao započeto. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!