Ispunjeno

Rješavanje statusa kulturnih stvaralaca i umjetnika

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

DNS će uložiti napore na rješavanju statusa kulturnih stvaralaca i umjetnika, te podržati one umjetničke grane koje doprinose promociji srpske kulture i kulturno-istorijskog nasljeđa.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlade RS dato obećanje je ispunjeno.

Izvor: Program DNS

Zakon o kulturi Republike Srpske usvojen u julu 2018. godine.

U februaru 2019. godine iz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najavljeno je da će se “pristupiti izradi pravilnika o vođenju registra samostalnih umjetnika i stručnjaka iz oblasti kulture u Republici Srpskoj”.

Kako je i najavljeno, izrađen je pravilnik kojim je uređeno ovo pitanje.

Pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srpske“, broj 43/19 od 28. maja 2019. godine, a stupio je na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 5. juna 2019. godine.

Odjeljenje za informisanje i informacione tehnologije, 02.08.2019.

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 2. decembra 2020. godine Nacrt zakona sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, kojim se definiše da umjetnici i stručnjaci koji steknu navedeni status ostvaruju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, te zdravstveno osiguranje iz budžeta Republike Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi, pod određenim uslovima, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa iz Budžeta RS.

Lice koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi postaje obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite.Navedeni zakon se odnosi na umjetnike i stručnjake u kulturi koji nisu stalno zaposleni. Јasno smo definisali uslove za sticanje ovakvog statusa, a to se odnosi na lica koja imaju izuzetne rezulate u radu.

Natalija Trivić, 2. 12. 2020.

Ona je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture voditi registre samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, a ministar će donijeti pravilnike o vođenju registra.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!