Započeto

Provođenje Memoranduma o provođenju mjera rasterećenja privatnog sektora

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

DNS podržava Memorandum koji je Vlada Republike Srpske potpisala krajem 2017. godine sa poslodavcima o provođenju mjera postepenog rasterećenja privrednog sektora i insistira na njegovom dosljednom provođenju.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Resterećenje privatnog sektora također podrazumijeva smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta koji otežavaju razvoj privatnih preduzeća. 

Za sada je Vlada, na 8. sjednici 14. februara, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim se predviđa smanjenje poreske osnovice za 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta.

Od jula 2019. godine, djelovanjem kroz novoformirano Ministarstvo privrede i poduzetništva, Unija poslodavaca RS je uspjela postiću dogovor sa Vladom RS vezan uz smanjenje direktnih poreza. Iako retroaktivno, Vlada RS se obavezala vraćati poslodavcima povrat 70% poreza na plate radnika.

Vlada RS se također, u novembru 2019. godine, obavezala na smanjenje stope doprinosa za nezaposlenost sa 0,8% na 0,3%. Iako mukotrpan proces usljed kompleksne sfere interesa, Vlada RS načelno nije protiv sprovođenja ovakvih rješenja.

Iako je potrebno promptno smanjenje poreza i neporeskih nameta kako bi se moglo govoriti o rasterećenju privatnog sektora, s obzirom na utvrđivanje Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o smanjenju poreza na dobit, kao  i smanjenje opterećenja direktnog oporezivanja kroz subvencioniranje doprinosa – Istinomjer će ovo obećanje DNS-a ocijeniti kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!