Provođenje Memoranduma o provođenju mjera rasterećenja privatnog sektora

| Partija: | Oblast:

DNS podržava Memorandum koji je Vlada Republike Srpske potpisala krajem 2017. godine sa poslodavcima o provođenju mjera postepenog rasterećenja privrednog sektora i insistira na njegovom dosljednom provođenju.

Izvor: Program DNS

Kratko obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS provođene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

U Programu Demokratskog narodnog saveza navodi se kako će ova stranka raditi na provođenju Memoranduma o provođenju mjera rasterećenja privatnog sektora.

„DNS podržava Memorandum koji je Vlada Republike Srpske potpisala krajem 2017. godine sa poslodavcima o provođenju mjera postepenog rasterećenja privrednog sektora i insistira na njegovom dosljednom provođenju“, navodi se u Programu.

Resterećenje privatnog sektora također podrazumijeva smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta koji otežavaju razvoj privatnih preduzeća.

Za sada je Vlada, na 8. sjednici 14. februara, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim se predviđa smanjenje poreske osnovice za 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta.

Iako je potrebno smanjenje i drugih vrsta poreza i neporeskih nameta kako bi se moglo govoriti o rasterećenju privatnog sektora, s obzirom na utvrđivanje Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o smanjenju poreza na dobit, Istinomjer će ovo obećanje DNS-a ocijeniti kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi