Započeto

Predškolsko vaspitanje za djecu bez roditeljskog staranja

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Za DNS populaciona politika svoje uporište mora imati u sferi rada, novog zapošljanja, obrazovanja za povoljnije tržište, kreditiranja stambene izgradnje, zdravstvene zaštite, socijalne politike i drugim životnim sadržajima. U populacionoj politici morale bi se planirati sljedeće mjere i aktivnosti:

• predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem za djecu bez roditeljskog staranja, djece sa smetnjama u razvoju i djece na dužem bolničkom liječenju;

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Na 9. sjednici Vlade Republike Srpske (21.02.2019.) Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Za ovu namjenu Vlada Republike Srpske će obezbijediti 337,016.00 KM.

U ovaj tromjesečni predškolski program ove godine biće uključeno 4.353 djece, što predstavlja oko 45 odsto od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru treba da krenu u prvi razred. Program će se realizovati u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole širom Srpske.

Program će se izvoditi od 01. marta do 31. maja i trajaće svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

Ministarstvo prosvjete i kulutre od 2011. godine organizuje tromjesečni predškolski program za onu djecu koja nisu pohađala predškolsku ustanovu i ovaj program se ostvaruje u predškolskim ustanovama i nekim osnovnim školama, u sredinama u kojima nema predškolskih ustanova, a na osnovu obezbijeđenih sredstava u Budžetu Republike Srpske i drugih izvora finansiranja.

Od 2011. godine kroz ovaj program je prošlo ukupno 33.280 djece, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2.553.442,06 KM.

Program pripreme za djecu pred polazak u školu predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i da, kao posebna mjera, pored toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

Vlada Republike Srpske usvojila je na 52. Sjednici (26.12.2019.) u Banjaluci Informaciju o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj sa prijedlogom Akcionog plana.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS istakla je da je Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog vaspitanja predviđeno, između ostalog, uvođenje besplatnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja, uvođenje poludnevnih i trosatnih predškolskih programa.

Iako je evidentno da postoje programi predškolskog vaspitanja za djecu u Republici Srpskoj, posebnih programa za predškolsko vaspitanje djece bez roditeljskog staranja u ovom trenutku nema.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!