Započeto

Pravednija raspodjela sredstava iz Fonda zdravstvene zaštite

Partije: DNS | Oblasti: Zdravstvo

DNS je za pravedniju raspodjelu sredstava iz Fonda zdravstvene zaštite, a radi sprečavanja monopola, a podržaće osnivanje privatnih fondova za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

 

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Obrazloženje

Uvidom u materijale sa sjednica nije uočen prijedlog za osnivanje privatnog Fonda u prvoj godini dana rada Vlade RS.

Izvor:

Vlada Republike Srpske usvojila je na 15. sjednici održanoj 02.04.2019. godine, Izvještaj o radu i izvršenju Finansijskog plana-Budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 01.01.-31.12.2018. godine.

Zaključno sa 31.12.2018. godine, Fond solidarnosti odobrio je ukupno 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu. Radi se o 64-oro djece, jer je za nekoliko djece liječenje produžavano po nekoliko puta. Za liječenje djece u inostranstvu Fond solidarnosti je uplatio 1.541.972 KM. Djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. Najveći broj zahtjeva se odnosio na genetska ispitivanja (44 odobrena zahtjeva) dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemija, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.

Inače, najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj i to oko 240.000 eura. Komisija za dodjelu sredstava se do sada sastala ukupno 24 puta i na svojim sjednicama je odlučivala o pristiglim zahjtevima za liječenje djece u inostranstvu.

Na dan 31.12.2018. godine u proceduri se bilo 12 zahtjeva za odobravanjem sredstava za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu. Zahtjevi se rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da ukoliko se radi o hitnim liječenjima procedura se okonča i u znatno kraćem roku.

Prema podacima koji su predočeni na sjednici Vlade RS “na računima Fonda solidarnosti na dan 31.12.2018. godine, nalazilo se 6.018.220 KM”.

Inače, stanje na računima je dostupno na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (u meniju Fonda solidarnosti – https://www.zdravstvo-srpske.org/fond-solidarnosti/stanje-na-racunu.html) i svakodnevno se ažurira. Na sajtu su dostupni i kompletni izvodi iz banaka kako bi javnost imala uvid u sve uplate i isplate iz Fonda solidarnosti.

Na 9. sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 21.02.2019. godine donesena je Odluka o davanju saglasnosti na raspored sredstava Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti.Daje se saglasnost na raspored sredstava Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti za 2019. godinu, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za naknadu štete za životinje koje su neškodljivo uklonjene (ubijene ili zaklane) prilikom realizacije mjera na suzbijanju naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza i sanaciju žarišta nakon neškodljivog uništavanja zaraženih životinja.

Počev od 2019. godine pacijenti u Republici Srpskoj mogu se, ovjerenom knjižicom, liječiti u oko 100 zdravstvenih ustanova u privatnom vlasništvu, “kojima za te usluge Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godišnje isplati oko 19,2 miliona KM”.

U Fondu zdravstva ističu da iz godine u godinu povećavaju broj ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama, posebno iz oblasti porodične medicine, “u kojima je trenutno registrovano 75.000 od ukupno 1, 1 milion osiguranika”.

Kada je u pitanju privatni sektor, trenutno imamo ugovore s oko 20 ambulanti porodične medicine, sedam bolnica, te 70 ustanova koje pružaju konsultativno-specijalističku zdravstvenu zaštitu. U svim tim ustanovama osiguranici se mogu liječiti pod istim uslovima kao u javnim”, rekli su u fondu i dodali da sarađuju i sa 125 privatnih apoteka.

FZORS, 11.02.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!