Započeto

Posebna zaštita žene i materinstva

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

a DNS populaciona politika svoje uporište mora imati u sferi rada, novog zapošljanja, obrazovanja za povoljnije tržište, kreditiranja stambene izgradnje, zdravstvene zaštite, socijalne politike i drugim životnim sadržajima. U populacionoj politici morale bi se planirati sljedeće mjere i aktivnosti:

• posebnom zaštitom žene i materinstva;

Obrazloženje

U drugoj godini rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Narodna skupština Republike Srpske je  06.12.2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti propisano je novo rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent.

Kako je navedeno u Nacrtu kojeg je Vlada RS poslala u parlamentarnu proceduru  ovim zakonom uređuje se refundacija naknade plate poslodavcima nakon izvršene isplate naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, i to u iznosu od 100% bruto plate i uvodi se novo pravo „naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju“. Takođe, ovim zakonom se uvodi još jedna pronatalitetna mjera, a to je ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje.

Radovan Višković je najavio  da su u toku razgovori sa resornim ministarstvom o uvođenju dječijeg dodatka za svu djecu, bez obzira na red rađanja, a gdje oba roditelja u zbiru imaju manje od dvije prosječne plate u Republici Srpskoj.

Programom  ekonomskih reformi  Republike Srpske za  period 2018 -2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske utvrđena je obaveza Vlade Republike Srpske da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme  troškove naknada bruto plate poslodavcima, korisnicima refundacije naknade plate iz važećeg zakona. Zakonom o dječjoj zaštiti poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju naknade plate iz ovog zakona u 2020. godini refundiralo se u od 100% bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate radniku. Ovakvim zakonskim rješenjem smanjili su se troškovi porodiljskog odsustva zaposlenih radnica svim poslodavcima. Takođe, ovim zakonom je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak.​

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!