Započeto

Poreske olakšice i novčane naknade majkama sa više djece

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Za DNS populaciona politika svoje uporište mora imati u sferi rada, novog zapošljanja, obrazovanja za povoljnije tržište, kreditiranja stambene izgradnje, zdravstvene zaštite, socijalne politike i drugim životnim sadržajima. U populacionoj politici morale bi se planirati sljedeće mjere i aktivnosti:

• poreske olakšice zavisno od broja djece, novčane naknade majkama sa većim brojem djece i dr;

Obrazloženje

U drugoj godini rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Narodna skupština Republike Srpske je  06.12.2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti propisano je novo rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent.

Kako je navedeno u Nacrtu kojeg je Vlada RS poslala u parlamentarnu proceduru  ovim zakonom uređuje se refundacija naknade plate poslodavcima nakon izvršene isplate naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, i to u iznosu od 100% bruto plate i uvodi se novo pravo „naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju“. Takođe, ovim zakonom se uvodi još jedna pronatalitetna mjera, a to je ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje.

Radovan Višković je najavio  da su u toku razgovori sa resornim ministarstvom o uvođenju dječijeg dodatka za svu djecu, bez obzira na red rađanja, a gdje oba roditelja u zbiru imaju manje od dvije prosječne plate u Republici Srpskoj.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!