Poboljšanje statusa zdravstvenih ustanova i zaposlenih u njima

| Partija: | Oblast:

DNS će se zalagati za poboljšanje statusa zdravstvenih ustanova i zaposlenih u njima, što će doprinijeti zadržavanje kod nas vrhunskih ljekara i profesionalnog medicinskog osoblja.

 

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Kratko obrazloženje

Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 26.09.2019. godine, donijela je odluku kojom se povećava cijena rada u zdravstvu RS sa 135 na 145 KM.

Dugo obrazloženje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić sastao se krajem novembra 2019. godine sa predstavnicima Evropske investicione banke (EBRD). ​

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji “prve faze projekta izgradnje/rekonstrukcije i opremanja tehničko-ekonomskog bloka (TEB), koji bi trebalo da obezbijedi snabdjevanje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske svim potrebnim energentima (para, vruća voda, grijanje, hlađenje, medicinski gasovi itd.) za sve klinike u okviru ovog savremenog bolničkog kompleksa”.
Takav tehničko-ekonomski blok će podrazumijevati kompletno i dugoročno rješenje za sve postojeće i planirane objekte na lokaciji Paprikovac, uključujući i sve prostore budućeg Medicinskog kampusa kao i pripremu hrane za potrebe svih klinika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.  
Ministarstvo zdravstva RS, 27.11.2019.

Vlada Republike Srpske usvojila je na svojoj 39. sjednici, zaključak kojim se ministar zdravlja i socijalne zašite Alen Šeranić “ovlašćuje da sa reprezentativnim sindikatima potpiše odluku kojom se cijena rada u zdravstvu povećava sa 135 KM na 145 KM”.​

Ministar Šeranić je rekao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nastavlja dalji rad sa sindikatima “s ciljem traženja najboljih rješenja po pitanju Zakona o platama u oblasti zdravstva, pregovora u vezi sa odredbama posebnog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva, kao i definisanja Zakona o djelatnostima u zdravstvu”.

Očekujemo njihov odgovor po ovom pitanju. Ne zatvaramo vrata nikome od sindikata i nastavljamo socijalni dijalog po ovom pitanju. Sindikate gledamo kao partnere i obostran je interes da zdravstveni sistem Republike Srpske napravimo što je moguće boljim, kako za nas koji upravljamo njime, tako i za njih koji rade u samom sistemu, a na kraju krajeva najbitnije je da naši pacijenti ne trpe.

Alen Šeranić, 26.09.2019.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik ponovo je obećao povećanje plata zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj.

Ljekari će imati oko 200 KM veću platu. Od Nove godine povećat ćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva posto. Neke plate, koje su bile 400 KM, bit će 600 KM.

Milorad Dodik, 30.09.2019.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na 8. redovnoj sjednici, održanoj 28. novembra ove godine “usvojila set zakona kojima se povećavaju plate zaposlenima u organima javne uprave”.

Usvojeni su sljedeći zakoni koji se odnose na plate: Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske – po hitnom postupku i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske – po hitnom postupku.

NSRS, Saopćenje, 28.11.2019.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi