Započeto

Očuvanje životne sredine

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

Sa očuvanjem strateških prirodnih resursa i izgradnjom novih industrijskih pogona, DNS će punu pažnju posvetiti očuvanju životne sredine u Republici Srpskoj, zaštiti prirode i prirodnih resursa i ekološkom razvoju, komunalnom uređenju urbanih i ruralnih područja Republike Srpske.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Ovo obećanje kompatibilno je sa drugim obećanjima DNS-a i SNSD-a o očuvanju konkretnih prirodnih resursa i izgradnju novih pogona. Međutim, samo je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova pri TE Ugljevik uvrštena u Program javnih investicija RS-a 2019 – 2021 usvojenom u decembru 2018. godine. 

Sa druge strane, planirano je efikasnije subvencioniranje svih izvora obnovljive energije kroz projekat reforme sistema podsticaja za obnovljive izvore energije u BiH.

Osim toga okončana je i procedura proglašenja Parka prirode “Una” o čemu je u septembru 2019. godine opširnije pisao i Istinomjer.

Iz Centra za zaštitu okoliša istču da postoje nedostatci vezani uz ekološke dozvole za korištenje prirodnih resursa, koje su često zanemarene, te negativno utiču na okoliš.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!