Nije započeto

Moratorijum na prodaju prirodnih resursa

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

DNS će, nakon uspostavljanja novih organa vlasti, predložiti novi zakon kojim bi se uspostavio moratorijum na prodaju ili bilo kakvo otuđenje prirodnih resursa i definisali jasni uslovi za korišćenje postojećih resursa, u koje spadaju ne samo prirodna bogatstva: šume, vode, rude i poljoprivredno zemljište, već i infrastrukturna dobra: putevi, željeznice, proizvodnja, transport i distribucija električne i toplotne energije, infrastruktura u telekomunikacijama, vlasništvo nad građevinskim zemljištem i sl.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS nije radila na datom obećanju.

Izvor: Program DNS

Investiciono razvojna banka Republike Srpske, koja je u velikom dijelu zadužena za kapitalna ulaganja u entitetu, u proteklih 15 mjeseci raspisala je preko deset poziva i tendera za prodaju državnog kapitala. U državnom kapitalu koji je otišao ili treba da ode u privatni sektor, našli su se i infrastrukturna preduzeća poput vodovodnih preduzeća, komunalnih preduzeća, kao i rudnici. 

Sa obzirom da se program DNS-a odnosio između ostalog i na prodaju vlasništva kapitala, kao i zemljišnog vlasništva u RS-u, a kako su se akcije kompanija koje posjeduju infrastrukturna dobra prodavala, te bila predmet aukcija i koncesionih ugovora – što bi pokazalo da moratorij nije predlagan niti usvojen, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!