Započeto

Jačanje finansijskog sektora

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

U privrednom sektoru i dalje su neophodne reforme:

4) jačanje finansijskog sektora, banaka, osiguravajućih društava, fondova, aktiviranje štednje građana u poslovne aktivnosti;

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Program DNS

Na 26. sjednici Vlade RS, usvojen je Izvještaj o poslovanju unutar finanijskog sektora u RS. Zaključci pokazuju vidan trend stabilizacije sektora, gdje se bilježi rast dobiti finansijskih institucija u RS, bilo bankarskog sektora ili sektora osiguranja, te mikrokreditnih društava. Ukupna aktiva komercijalnih banaka koje posluju na teritoriji RS je porasla za 3%, te je nivo kapitaliziranosti banaka adekvatan.

Sa druge strane, smanjeno je učešće dugoročnih depozita u ukupnoj strukturi depozita, što dovodi u pitanje investicione potencijale kratkoročnih depozita, gdje je i dalje najveći udio onaj „po viđenju“, koji sam po sebi nema najznačajniji investicioni potencijal, sa obzirom na operativnu protočnost kapitala.

Vlada RS je na istoj sjednici prepoznala važnost unaprjeđenja nadzornih kapaciteta Agencija za bankarstvo RS, kao službenog tijela za nadzor koje uslovljava približavanje komercijalnih banaka novom bankarskom standardu – Basel IV.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!