Nije započeto

Dugoročnije olakšice prilikom osnivanja prvog preduzeća

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

DNS će se zalagati za efikasnost u prikupljanju, ali i transparentnost u trošenju prikupljenih poreza i za uvođenje poreskih olakšica, jer se njime može pozitivno uticati na povećanje ulaganja i zapošljavanje. To podrazumijeva značajnije i dugoročnije olakšice prilikom osnivanja prvog preduzeća, odnosno pokretanja prvog biznisa.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS nije radila na datom obećanju.

Izvor: Program DNS

Vlada RS-a je u tekućem mandatu utvrdila Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Ovo jeste poreska olaškica preduzećima, ali ne podrazumijeva posebne olakšice za osnivanje prvog preduzeća, na šta se odnosilo obećanje DNS-a. S obzirom na navedeno, Istinomjer će ovo obećanje DNS-a ocijeniti kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!