Ispunjeno

Deklaracija o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru

Partije: DNS | Oblasti: Obrazovanje

DNS traži od organa vlasti Republike Srpske da sa Srbijom, bez odlaganja, obezbijedi potpisivanje deklaracije o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru jer se radi o jednom, istom narodu.

Obrazloženje

Vlada RS je u prvih 100 dana ispunila dato obećenje.

Izvor: Program DNS

Povelju o srpskom kulturnom prostoru potpisali su u Sremskim Karlovcima 4. marta 2019. godine, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Kako se navodi, potpisivanje ove Povelje predstavlja “opredeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva, dve vlade da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvetiteljsku politiku kao i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta.”

Posebna pažnja biće posvećena očuvanju srpskog jezika i ćirilice, a planira se i otvaranje lektorata u zemljama gde postoje srpske zajednice.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!