Započeto

Besplatni ljekovi za pojedine kategorije osiguranika

Partije: DNS | Oblasti: Zdravstvo

Zakonsko definisanje prava na određene vidove zdravstvene zaštite i besplatne lijekove za pojedine kategorije osiguranika.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program DNS

Sredinom jula 2019. godine saopćeno je da će o trošku Fonda ZORS pacijentima biti omogućena “dva nova savremena lijeka” generičkih naziva „atezolizumab“ i „ ribociklib“ za oboljele od karcinoma mokraćnog mjeruha i pluća, te karcinoma dojke. Kako je tada pojašnjeno, riječ je i “najnovijim terapijama koje se primjenjuju kada liječenje citostaticima ne daje rezultate”.

Budući da je riječ o inovativnoj i skupoj terapiji, Fond je nove lijekove obezbjedio za svoje osiguranike, prvenstveno zahvaljujući tome što je u pregovorima  sa dobavljačima lijekova uspio izboriti niže cijene ovih lijekova u odnosu  na neke druge razvijenije zemlje.

Saopćenje, Fond ZORS, 15.07.2019.

Podsjećamo, počev od 1. jula ove godine počela je primjena Pravilnika kojim su obebjeđena nova prava i pojednostavljene procedure u oblasti ostvarivanja prava na medicinskih sredstava u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić izjavio je krajem jula ove godine da će resorno ministarstvo uvijek ekspresno reagovati kao “u slučaju nabavke lijeka koji je potreban za dječaka sa Daunovim sindromom, oboljelog od leukemije, ukoliko stigne zahtjev za njegovu nabavku”.

“Automatski odobravamo takvu vrstu uvoza, samo je potrebno podnijeti zahtjev i već smo povukli određene poteze o tom pitanju”, rekao je Šeranić u Banja Luci na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS podsjećajući da je nabavka citostatika, kojih je često nestašica u Republici Srpskoj u nadležnosti Fonda ZORS.

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept, počev od 1. novembra 2019. godine uvrštena su dva nova lijeka koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja RS nije finansirao. Jedan od njih se koristi u terapiji umjerenog do jakog bola kao što je “kancerogeni bol, teški neuropatski bol, bolni poremećaj optičkog nerva” i sl. dok drugi lijek koji “sprječava stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom”.

Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja, što je još jedan pokazatelj da Fond intezivno prati svjetske terapijske smjernice kako bi u zdravstveni sistem uvodio lijekove novije generacije u skladu sa finansijskim mogućnostima (…) uvrštavanje ovog lijeka na Listu A predstavlja i značajnu finansijsku olakšicu za osiguranike kojima bude preporučen jer su ga ranije sami kupovali, a sada će samo platiti participaciju, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze.

Saopćenje, Fond ZORS, 13.10.2019.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić izjavio je krajem jula ove godine da će resorno ministarstvo uvijek ekspresno reagovati kao u slučaju nabavke lijeka koji je bio potreban za dječaka sa Daunovim sindromom, oboljelog od leukemije, “ukoliko stigne zahtjev za njegovu nabavku”.

Također, Fond je sredinom marta 2019. godine počeo da finansira i “pet novih najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C”.

U proteklom periodu nisu zabilježene aktivnosti kada je upitanju donošenje nove zakonske regulative koja definiše prava na određene vidove zdravstvene zaštite.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!