Potpisan ugovor za izradu softvera za praćenje trezorskog poslovanja u KS

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Amel Kovačević na početku svog mandata kao jedan od prioriteta u svom radu naveo je unaprjeđenje trezorskog poslovanja u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o aktuelnim problemima u finansijskom sektoru KS ministar Kovačević je, u više navrata, iskazao potrebu za unaprjeđenjem trezorskog poslovanja.

Kada je riječ o Ministarstvu finansija KS, neophodno je preduzeti niz mjera kako bi ovo ministarstvo bilo ojačalo kako organizacijski tako i tehnološki da bi se na upravljiv način mogle obavljati zakonom propisane obaveze za budžet, trezorsko poslovanje, upravljanje dugom, budžetska inspekcija i interna revizija. Neophodno je propitati postojeće poslovne prakse, identificirati efikasnija rješenja, gdje god je moguće digitalizirati procese, a uporedo donijeti novu sistematizaciju radnih mjesta. Uporedo ovim reformama, Ministarstvo finansija obavlja svoje redovne aktivnosti, ali i implementira, različite sistemske projekte poput uvođenja UNSA na trezorsko poslovanje, prelazak na novi software za trezorsko poslovanje, programsko budžetiranje i slično.

Amel Kovačević, 22.02.2019.

Također, i krajem marta ove godine prilikom predstavljanja projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” najavljeno je uspostavljanje softverskog rješenja koje će omogućiti da se na efikasan i transparentan način prate tokovi svih trezorskih plaćanja.

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo, 24. aprila 2019. godine, potpisalo je ugovor o izradi softverskog rješenja za praćenje, odobravanje, kontroliranje i izvještavanje u procesu trezorskog poslovanja u Kantonu Sarajevo. Ugovor su potpisali ministar finansija KS, Amel Kovačević i rezidentni predstavnik UNDP (Razvojni program UN), Sukhrob Khoshmukhamedov.

Ovo je jedan od početnih koraka koji treba da pomogne Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo da postigne alokaciju javnih sredstava u skladu sa strateškim ciljevima našeg kantona.

Amel Kovačević, 24.04.2019.

Inače, Ministarstvo finansija KS upravlja procesom trezorskog poslovanja za preko 200 budžetskih jedinica što podrazumijeva praćenje svih isplata zajedno sa obradom dokumentacije.

Novo softversko rješenje, kako je saopćeno, trebalo bi unaprjediti informacioni sistem za praćenje trezorskog poslovanja, a rezidentni predstavnik UNDP naglasio je da je ovaj projekat “bio ideja ministra Kovačevića”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.000 KM, od čega će 80% sredstava obezbijediti Vlada KS a 20% UNDP.

Shodno navedenom,  resorni ministar Amel Kovačević za svoje aktivnosti na unaprjeđenju trezorskog poslovanja u KS od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome te ćemo i dalje pratiti najavljenu izradu softvera za praćenje trezorskog poslovanja.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...