Počelo probijanje tunela Žaba

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete ove godine. Na ovoj cesti planirana je i gradnja tunela Žaba, čija gradnja je trebala početi u septembru ove godine, no kako je već ranije pisao Istinomjer, tada su započeti samo pripremni radovi za njegovo probijanje.

Ugovor za izgradnju tunela Žaba sa kompanijom Euroasfalt potpisan je krajem augusta 2018. godine, a prilikom potpisivanja ugovora je rečeno da će radovi trajati dvije godine.

Vrijednost ugovora je 23 miliona KM sa PDV-om. Planirani početak radova je 3. septembar 2018. godine, a rok za izvođenje je 24 mjeseca.”

Ceste FBiH, 23.08.2018.

Prvi rok za početak gradnje tunela je probijen, a sredinom novembra je obavljeno prvo miniranje. Rad na projektu je počeo 15. oktobra ove godine, a završetak radova planiran je za kraj 2020. godine.

Cijela cesta od Neuma do Stoca, prema najavama iz Cesta FBiH, trebala bi biti izgrađena do 2022. godine.

Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50%.”

Ceste FBiH, 28.08.2018.

S obzirom da je probijanje tunela Žaba započeto, Istinomjer će najave iz kompanije Ceste FBiH ocijeniti ocjenom radi se na tome, a i dalje ćemo pratiti kako teku aktivnosti na izgradnji magistralne ceste M-17.3 od Stoca do Neuma.

(Istinomjer.ba)

 

Odluka o ukidanju carine na uvoz električnih automobila uskoro pred Vijećem ministara

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u januaru da je iniciralo smanjenje i ukidanje carina na...

Pokrenute procedure za realizaciju kredita za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

Planom obnove Kantonalne bolnice Zenica, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona još jula 2017. godine prezentirala predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predviđena je...


SDA i HDZ na korak do formiranja Vlade ZDK

Nakon što šest stranaka „Bh. bloka“ nije uspjelo skupiti većinu u Skupštini ZDK za formiranje Vlade u ovom kantonu, iz SDA su najavili kako će započeti drugi krug pregovora sa strankama koje...