Počelo probijanje tunela Žaba

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete ove godine. Na ovoj cesti planirana je i gradnja tunela Žaba, čija gradnja je trebala početi u septembru ove godine, no kako je već ranije pisao Istinomjer, tada su započeti samo pripremni radovi za njegovo probijanje.

Ugovor za izgradnju tunela Žaba sa kompanijom Euroasfalt potpisan je krajem augusta 2018. godine, a prilikom potpisivanja ugovora je rečeno da će radovi trajati dvije godine.

Vrijednost ugovora je 23 miliona KM sa PDV-om. Planirani početak radova je 3. septembar 2018. godine, a rok za izvođenje je 24 mjeseca.”

Ceste FBiH, 23.08.2018.

Prvi rok za početak gradnje tunela je probijen, a sredinom novembra je obavljeno prvo miniranje. Rad na projektu je počeo 15. oktobra ove godine, a završetak radova planiran je za kraj 2020. godine.

Cijela cesta od Neuma do Stoca, prema najavama iz Cesta FBiH, trebala bi biti izgrađena do 2022. godine.

Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50%.”

Ceste FBiH, 28.08.2018.

S obzirom da je probijanje tunela Žaba započeto, Istinomjer će najave iz kompanije Ceste FBiH ocijeniti ocjenom radi se na tome, a i dalje ćemo pratiti kako teku aktivnosti na izgradnji magistralne ceste M-17.3 od Stoca do Neuma.

(Istinomjer.ba)

 

Počela gradnja škole u bijeljinskom naselju Gornji Magnojević

Tokom predizborne kampanje 2016. godine, gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić dao je obećanje o izgradnji škole u...

Izgradnja Muzeja Ars Aevi

Sredinom ove godine gradonačelnik Grada Sarajeva, Abdulah Skaka, komentirajući sve teže stanje kada je upitanju opstanak međunarodnog kulturnog projekta Ars Aevi, koji postoji preko 26 godina, i ima...


Funkcioneri Nezavisnog bloka uplaćivat će 20 posto plaće u Fond solidarnosti

Na sjednici Predsjedništva Nezavisnog bloka održanoj 08.08.2018. donesena je odluka o tome da se svi kandidati na izborima za sve nivoe vlasti, ukoliko budu izabrani kao kandidati Nezavisnog bloka u...