U toku probijanje tunela Žaba

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete krajem ljeta 2018. godine. Na ovoj cesti planirana je i gradnja tunela Žaba, čija gradnja je trebala početi u septembru prošle godine, no kako je već ranije pisao Istinomjer, tada su započeti samo pripremni radovi za njegovo probijanje.

Ugovor za izgradnju tunela Žaba sa kompanijom Euroasfalt potpisan je krajem augusta 2018. godine, a prilikom potpisivanja ugovora je rečeno da će radovi trajati dvije godine.

Vrijednost ugovora je 23 miliona KM sa PDV-om. Planirani početak radova je 3. septembar 2018. godine, a rok za izvođenje je 24 mjeseca.”

Ceste FBiH, 23.08.2018.

Prvi rok za početak gradnje tunela je probijen, a sredinom novembra je obavljeno prvo miniranje. Rad na projektu je počeo 15. oktobra 2018. godine, a završetak radova planiran je za kraj 2020. godine.

Cijela cesta od Neuma do Stoca, prema najavama iz Cesta FBiH, trebala bi biti izgrađena do 2022. godine.

Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50%.”

Ceste FBiH, 28.08.2018.

Radovi na izgradnji magistralne ceste od Neuma do Stoca ovih dana su u punom jeku, a radovi se prema riječima direktora “Cesta FBiH”, Ljube Pravdića izvode i na tunelu Žaba.

Probijeno je više od 600 metara tunela Žaba. Također, iz pravca Stoca, u dužini od 8,3 kilometra, završena je eksproprijacija i isplaćena su sredstva. Pred kraj smo evaluacije ponuda za izbor glavnog izvođača i očekujem da u naredna dva mjeseca na gradilište uvedemo glavnog izvođača radova na ovoj dionici. To će biti ugovoreno veoma brzo.

Ljubo Pravdić, 22.04.2019.

S obzirom da je probijanje tunela Žaba u toku, Istinomjer će za najave iz kompanije “Ceste FBiH” dati ocjenu radi se na tome, a i dalje ćemo pratiti kako teku aktivnosti na izgradnji magistralne ceste M-17.3 od Stoca do Neuma.

(Istinomjer.ba)

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020....

“Vrijeme je da čistimo”

Velika proljetna akcija pod nazivom “Vrijeme je da čistimo najavljena je još u februaru ove godine. Tada je navedeno da će ona uključivati različite aktivnosti poput čišćenja grada, uređenja parkova,...


RS: Pristup zemljišnim knjigama putem interneta

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP) saopšteno je krajem prošle godine, da “RUGIPP trenutno radi na uspostavljanju više elektronskih servisa”, te...