Okončanje radova na ambulanti u Hrasnom Brdu “očekuje se u narednom periodu”

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje je dobilo ocjenu “u progresu” bilo je i izgradnja ambulante na području Mjesne zajednice Hrasno Brdo.

Izgradnja pomenutog objekta započela je krajem 2016. godine, a aprila 2017. godine radovi su već bili u poodmakloj fazi, što je i potvrđeno iz Opštine Novo Sarajevo:

Radovi se izvode na površini od oko 950 metara kvadratnih, a vrijednost građevinskih radova je blizu 1.400.000 KM, dok je rok za izvođenje 280  kalendarskih dana.

Opština Novo Sarajevo, 26. 04. 2017.

Krajem 2018. godine načelnik Koldžo je za narednu godinu, kao neke od “najvažnijih projekata koji će se realizirati”, najavio i otvaranje objekta ambulante u Hrasnom Brdu.

Ističući “da su glavni razlozi zbog kojih ambulanta nije počela ranije s radom neriješeni imovinskopravni odnosi i problemi s instalacijama”, Koldžo je krajem marta tekuće godine najavio skoro stavljanje u upotrebu ovoga objekta:

Trenutno završavamo priključivanje komunalnih instalacija. U planu nam je da ambulanta, u okviru koje će biti i prostorije Mjesne zajednice Hrasno Brdom mještanima budu na raspolaganju od juna.

Nedžad Koldžo, 21.03.2019.

Dva mjeseca kasnije, načelnik Opštine Novo Sarajevo obavijestio je javnost da je lokalna zajednica na čijem je čelu “nabavila opremu i namještaj za mjesnu zajednicu, a resorno ministarstvo opremu za ambulantu”, te još jednom potvrdio da bi “vrata prvim pacijentima trebala biti otvorena na ljeto”.

Na upit Istinomjera od 09.07.2019. godine u vezi trenutnog statusa projekta ambulante u Hrasnom Brdu, iz Opštine Novo Sarajevo nam je odgovoreno:

Okončanje svih radova se očekuje u narednom periodu. Realizaciju projekta su usporili priključci na komunalnu infrastrukturu i između ostalih uslovi KJKP VIK za izmještanjem postojećeg cjevovoda.

Nakon što je konačno usvojeno tehničko rješenje za izmještanje, Općina je putem izvođača i isto realizovala. Preostale su aktivnosti na spajanju izmještenog cjevovoda, te povezivanje objekta na ViK instalacije što je u nadležnosti KJKP ViK. U samom objektu preostalo je da se kompletiraju mašinske instalacije, te okončaju podopolagački radovi u dijelu u kojem će biti smještene prostorije ambulante.

Općina Novo Sarajevo je sprovela postupak javne nabavke i potpisala ugovor za nabavku opreme za prostorije Mjesne zajednice koja je isporučena na objektu.

Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove, 11.07.2019.

Ovim Istinomjer obećanju načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže u vezi izgradnje ambulante u Mjesnoj zajednici Novo Sarajevo daje ocjenu radi se na tome, te ćemo do kraja ispratiti realizaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...