Odobreno 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije- druga i treća faza istovremeno

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u prošloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine 2018. godine oko 80% teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom. Međutim, najavljeno nije realizovano zbog žalbenih postupaka tokom tenderskih procedura, ali i kašnjenja u donošenju provedbenih propisa. Kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme ministar Jusko odlučio je objediniti drugu i treću fazu digitalizacije, a nedavno je Vijeće ministara BiH odobrilo više od 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije.

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je 16.03.2017. godine raspisalo međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u BiH. Ovim je okončana prva i započeta druga faza digitalizacije, od ukupno tri.

Druga faza digitalizacije, prema prvobitnoj najavi trebala je biti završena početkom ove godine, međutim to je prolongirano, zbog procesa žalbi, koji je prema riječima ministra Juske trajao sedam mjeseci.

Zbog svega navedenog, sredinom maja ove godine ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko donio je odluku o poništenju tendera za drugu fazu digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Tada je najavljeno i da će raspisivanjem novog tendera biti objedinjena druga i treća faza digitalizacije.

Pošto nema razloga da gubimo vrijeme, objedinjujemo drugu i treću fazu, raspisujemo novi tender, što će na kraju opet staviti proces na istom nivou kao što je bio predviđen i ranije. Provođenjem druge i treće faze digitalizacije, Bosna i Hercegovina bi trebala da bude pokrivena negdje oko 90 posto sa digitalnim signalom i iskreno se nadam da ovaj put nećemo imati problema, kao što smo imali ranije, da kompanije koje su ispale iz igre, ulažu žalbe i razvlače ove procese.

(Ismir Jusko, 16.05.2018.)

Iz resornog ministarstva tada su napomenuli da oni nemaju ingerencije da utiču na ubrzanje tenderske procedure koja će objediniti drugu i treću fazu digitalizacije, obzirom da se moraju poštivati odluke Ureda za žalbe kao i Zakon o javnim nabavkama BiH.

S druge strane, od Vijeća ministara BiH čuli smo najavu da će u ovoj godini BiH ipak okonačati proces digitalizacije.

(…) Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine.

(Vijeće ministara BiH, 06.06.2018.)

Treba napomenuti i to, da je osim tendera, drugi razlog kašnjenja uvođenja 4G/LTE mreže kašnjenje u donošenju “provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža”, o čemu je Istinomjer već pisao.

Objedinjavanje druge i treće faze digitalizacije, kada je u pitanju provedba tenderskih procedura, trebalo bi donekle nadoknaditi izgubljeno vrijeme, a nedavno odobrena sredstava ubrzati nabavku potrebne opreme. Naime, na 150. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 24.07.2018. godine Vijeće ministara BiH odobrilo je više od 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o korištenju prenesenih namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacijske sisteme, koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Na ovaj način se 8.750.000,00 KM usmjerava za  nabavku opreme potrebne za  realizaciju Projekta digitalizacije Javnih radiotelevizijskih servisa Bosne i Hercegovine.

Sredstva u iznosu 10,6 miliona KM bit će iskorištena za nabavku opreme za finalizaciju Projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa Bosne i Hercegovine. 

(Saopštenje VM, 24.07.2018.)

Zbog nastojanja da se ubrza proces digitalizacije, i odobrenih oko 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije, resorno ministarstvo i Vijeće ministara dobijaju ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će i dalje pratiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, odnosno okončanje druge i treće faze digitalizacije, što bi, prema ranijim najavama, trebalo da se desi do kraja 2018.godine.

 

(istinomjer.ba)

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...