Radi se na tome

Odluka o ukidanju carine na uvoz električnih automobila uskoro pred Vijećem ministara

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u januaru da je iniciralo smanjenje i ukidanje carina na nove konvencionalne i električne automobile do kraja ove godine, što je bilo u skladu sa sa najavama resornog ministra Mirka Šarovića iz ljeta 2018. godine.

Kako je tada rečeno, ministar Šarović je “uputio ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu.”

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5 posto na 0 posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.”

MVTEO, 18.01.2019.

Inače prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u 2018. godini je uvezeno tek šest električnih automobila, što je pad u odnosu na 2017. godinu u kojoj je uvezeno njih 14.

Ministarstvo je nakon najave poduzelo dalje aktivnosti, a nakon konsultativnog sastanka o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019. godine, održanog u Sarajevu u srijedu 13. februara 2019. godine, ministar Šarović je najavio da će odluka uskoro biti upućena Vijeću ministara BiH.

Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Vijeću ministara.”

Mirko Šarović, 13.02.2019.

S obzirom da je nakon najave Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa proces konsultacija o pripremi Odluke o smanjenju carina na uvoz električnih automobila, prema riječima Šarovića, uspješno okončan, Istinomjer će ranije date najave ocijeniti ocjenom “radi se na tome”, te ćemo dalje pratiti sudbinu ove odluke u proceduri u Vijeću ministara BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!