Odluka o ukidanju carine na uvoz električnih automobila uskoro pred Vijećem ministara

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u januaru da je iniciralo smanjenje i ukidanje carina na nove konvencionalne i električne automobile do kraja ove godine, što je bilo u skladu sa sa najavama resornog ministra Mirka Šarovića iz ljeta 2018. godine.

Kako je tada rečeno, ministar Šarović je “uputio ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu.”

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5 posto na 0 posto smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.”

MVTEO, 18.01.2019.

Inače prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u 2018. godini je uvezeno tek šest električnih automobila, što je pad u odnosu na 2017. godinu u kojoj je uvezeno njih 14.

Ministarstvo je nakon najave poduzelo dalje aktivnosti, a nakon konsultativnog sastanka o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019. godine, održanog u Sarajevu u srijedu 13. februara 2019. godine, ministar Šarović je najavio da će odluka uskoro biti upućena Vijeću ministara BiH.

Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Vijeću ministara.”

Mirko Šarović, 13.02.2019.

S obzirom da je nakon najave Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa proces konsultacija o pripremi Odluke o smanjenju carina na uvoz električnih automobila, prema riječima Šarovića, uspješno okončan, Istinomjer će ranije date najave ocijeniti ocjenom “radi se na tome”, te ćemo dalje pratiti sudbinu ove odluke u proceduri u Vijeću ministara BiH.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Probijen tunel Žaba na cesti Stolac – Neum

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete krajem ljeta 2018. godine. Na ovoj...