Od naredne godine u RS veća prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Govoreći o dosadašnjim rezultatima rada resora na čijem je čelu Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske najavio je skoru primjenu novog Zakona o dječjoj zaštiti u RS te Zakona o socijalnoj zaštiti. 

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske na nedavno održano sjednici prihvatila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti u RS kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti koje je predložila Vlada RS. Ovi zakoni trenutno su u parlamentarnoj proceduri, a prema najavi resornog ministra, Alena Šeranića početkom naredne godine počet će njihova primjena.

Što se tiče same primjene prava, naša očekivanja su da po samom usvajanju zakona ta prava budu primijenjena od 1. januara 2020. godine. Što se tiče prava iz oblasti dječje zaštite, mislim da tu pravimo značajan iskorak sa aspekta olakšavanja samog poslovanja poslodavcima, preuzimajući 100 odsto iznos bruto plate za porodilje, kao i što se pravi i jasan iskorak po pitanju pronatalitetne politike da svaka majka koja nije bila zaposlena u trenutku samog poroda ima pravo na materinski dodatak bez obzira na sam status zaposlenja u samoj trudnoći. S druge strane, mislim da je važno što priznajemo pravo roditelja njegovatelja, s obzirom na to da mnogi koji imaju teško oboljelu djecu nisu u prilici da rade. Mislim da bismo u narednom periodu mogli da razmišljamo da to pravo i proširimo jer ipak su to ljudi koji imaju obavezu da budu 24 časa pored svog oboljelog djeteta.

Alen Šeranić, 08.10.2019.

Istinomjer će pratiti da li će od januara 2020. godine u RS početi primjena novog Zakona o dječjoj zaštiti u RS kao i Zakona o socijalnoj zaštiti.

 

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

Najavljena skora sanacija rasvjete Bijele tabije

Reagujući na pismo pod naslovom “Pismo prof. Sanković gradonačelniku Skaki povodom davanja na korištenje dijela kompleksa Bijele Tabije", Ured gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake krajem...Rok za sanaciju Rustempašine ulice 45 dana

Krajem maja tekuće godine, a povodom početka rekonstrukcije Velike aleje na Ilidži, ministar  saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta najavio je i naredne aktivnosti na rekonstrukciji...