Od danas počinje komercijalno korištenje 4G mreže

Nakon što su bosanskohercegovački telekom operateri u aprilu ove godine dobili dozvole za korištenje 4G mreže, čime su stvoreni uslovi za početak pružanja ove usluge na području BiH, od 08. maja počinje i komercijalna upotreba 4G mreže.

Uvođenje 4G mreže najavljuje se već duži vremenski period, a važan korak ka uspostavljanju ove mreže učinjen je u martu ove godine kada je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku kojom se predviđa potpuno uspostavljanje 4G mreže na teritoriji BiH u narednih pet godina, o čemu je Istinomjer pisao.

Usvojili smo Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, pojednostavljeno kazano, radi naših građana, riječ je o 4G mreži.

Denis Zvizdić, 11.03.2019.

Nakon ove Zvizdićeve izjave, direktor RAK-a BiH Predrag Kovač, rekao je kako će 60% naseljenog teritorija BiH biti pokriveno 4G mrežom u narednih 12 mjeseci, te da je rok od pet godina potreban radi pokrivanja kompletnog teritorija.

Da bi se pokrilo 60% teritorije potrebno je malo para i malo vremena, a da bi se pokrilo 90% teritorije i vrijeme i cijena rastu eksponencijalno, iz tih razloga je potrebno pet godina.

Predrag Kovač, 11.03.2019.

Uručivanjem dozvola telekom operaterima od strane Regulatorne agencija za komunikacije BiH učinjen još jedan korak ka stvaranju uslova za uvođenje 4G mreže, a dozvole je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu bit će Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi.

Denis Zvizdić, 08.04.2019.

BH Telecom je 08. aprila pustio u upotrebu testnu 4G mrežu, a dan kasnije i HT Eronet u Mostaru na Međunarodnom sajmu privrede. Nakon što su bh. telekom operateri dobili dozvole za pružanje ove usluge od 08. maja 2019. godine počelo je i komercijalno korištenje 4G mreže, kako je već ranije i najavljeno.

S obzirom na korake koji su do sada učinjeni u pravcu implementacije Odluke o uspostavljanju 4G mreže, Istinomjer će ovom obećanju dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će u narednih 12 mjeseci 4G mrežom biti pokriveno 60% teritorija BiH kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...


Simbol Sarajeva dobija osvjetljenje u narednim mjesecima

Testno osvjetljenje jedne strane releja na brdu Hum urađeno je 20. maja 2019. godine, dok bi u konačnici, za nekoliko mjeseci relej trebao biti u potpunosti osvijetljen. Naime, kako se navodi...