Radi se na tome

Nastavljena gradnja Prve transferzale u Sarajevu

Gradnja Prve transferzale u Sarajevu, saobraćajnice koja bi trebala spajati centar Sarajeva sa Vogošćom, započela je u januaru 2019. godine, a bila je i jedno od obećanja iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS, koji su potpisale stranke “šestorke”. Nova kantonalna Vlada sa Marijem Nenadićem na čelu nastavila je realizaciju ovog projekta.

U ekspozeu koji je podnio pred poslanicima Skupštine KS, 3. marta ove godine, Nenadić je najavio nastavak gradnje Prve transferzale, započete u prošlom sazivu Vlade KS.

Nastaviti izgradnju I dionice Prve transverzale od kruţnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip u dužini od 1240 metara.

Mario Nenadić, Ekspoze, 3. marta 2020.

Nekoliko dana kasnije na sastanku sa načelnikom Općine Vogošća, Edinom Smajićem, Nenadić je rekao:

Strateško opredjeljenje Vlade je otvaranje Kantona Sarajevo, prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada, a to znači, da su i izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa centralnim dijelom Sarajeva trolejbuskim saobraćajem prioriteti Vlade Kantona Sarajevo.

Mario Nenadić, 9. marta 2020.

Sredinom aprila, započelo je uklanjanje preostalih objekata na dionici Prve transferzale u blizini bivšeg depoa preduzeća GRAS za minibuski saobraćaj. Kako su tada prenijeli mediji, planirano je i rušenje tri kuće koje se nalaze na početku ulice Halida Kajtaza, na raskrsnici sa ulicama Kranjčevićeva i Put života, kao i još nekoliko objekata na dionici od Tehničke škole do ulice Braće Begić.

Rušenje kuća na raskrsnici ulica Kranjčevićeva, Halida Kajtaza i Put života započelo je 12. maja ove godine, a tim povodom ministar saobraćaja KS, Adi Kalem tom prilikom je najavio i skoro raspisivanje javnog poziva za izgradnju tunela “Kobilja glava”, planiranog na prvoj Transferzali.

Kao što smo obećali i na samoj sjednici inauguracije, prvi prioriteti su nam Prva transferzala i južna longitudinala. Kao što vidite dešavaju se određene aktivnosti. Mi ćemo nastojati maksimalno da guramo, da krenemo u realizaciju ovog projekta. U toku ove godine nas očekuje i raspisivanje tendera za tunel Kobilja glava. Odabrali smo konsultanta. Za nekih mjesec do mjesec i pol dana očekujemo raspisivanje tendera, obzirom da se treba izvršiti ratifikacija na Vijeću ministara.

Adi Kalem, 12. maj 2020.

Također, evidentno je i da se izvode radovi na dionici u naselju Šip.

S obzirom na to da je nastavljena izgradnja Prve transferzale, Istinomjer će obećanje Marija Nenadića dato u ekspozeu, ali i nekoliko dana kasnije, ocijeniti sa radi se na tome, a i dalje ćemo pratiti realizaiju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!