Najavljeno popunjavanje redovnog sastava Federalne uprave policije

Nakon što je MUP Zeničko – dobojskog kantona 24. aprila 2019. godine pokrenuo proceduru za prijem 100 službenika radi popunjavanja redovnog sastava policije, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara najavio je da će uskoro biti raspisan i konkurs za popunjavanje radnih mjesta u Federalnoj upravi policije (FUP).

Naime, analiza Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH je pokazala da Federaciji BiH nedostaje 1.526 redovnih policajaca, uključujući sve kantone i FUP kojoj konkretno nedostaju 235 policajaca, a pomenuti konkurs bi trebao biti raspisan za obuku oko 110 policajaca za specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku u okviru redovnog sastava FUP-a.

Analiza Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH (preuzeto sa klix.ba)

Otprilike 110 policijskih službenika bismo trebali primiti u narednom periodu, odnosno raspisati konkurs. Prije svega, to se odnosi na specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Vidim da su već neki kantoni pokrenuli određene procedure za prijem aktivnog sastava, mislim da je ZDK već raspisao konkurs. (…) I to je ono što je propisano sistematizacijom radnih mjesta i radi sigurnosti mislim da se moraju osigurati sredstva, a vjerovatno je za neke već osigurano za popunu aktivnog sastava policije.

Aljoša Čampara, 25.04.2019.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) je 09. juna 2019. godine u saopćenju za javnost naglasilo da su poduzete “konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”, a jedna od mjera je i pokretanje procedure izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a čime bi se stvorila mogućnost prijema novih policijih službenika u aktivni sastav FUP-a, kako je ranije i najavljeno.

Dalje je pokrenuta procedura izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu „policajac“, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca aktivnog sastava, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

Saopćenje FMUP-a, 09.06.2019.

S obzirom da je pokrenuta procedura kojom bi se trebala stvoriti mogućnosti prijema novih policijskih službenika, Istinomjer će ministru Aljoši Čampari dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će u narednom periodu biti izmjenjen pravilnik te pokrenta konkursna procedura.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik...

Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...