Najave

Najavljeni besplatni udžbenici za 1.268 učenika/ca na području opštine Prnjavor

Načelnik Opštine Prnjavor Darko Tomaš, gostujući u emisiji Jutarnji program Radio televizije Republike Srpske, najavio je, pored ostalog, da će lokalna zajednica na čijem je čelu obezbijediti udžbenike za 1.268 učenika/ce.

Foto: Opština Prnajvor

Tom prilikom, načelnik Tomaš podsjetio je da se skupštinska većina tokom usvajanja Budžeta Opštine Prnjavor za 2022. godinu, odlučila da, kako je rekao, olakša roditeljima finansijsku situaciju, te da je u tom kontekstu jedno od razmišljanja bilo da to budu udžbenici za osnovce za sve one kategorije za koje resorna ministarstva na entitetskom nivou ne nabavljaju udžbenike:

Mi znamo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za određene kategorije učenika ali da oni drugi nisu obuhvaćeni tim. Naše analize su govorile da je to nekih 1268 učenika. Mi smo prema cijenama udžbenika koje su važile u prošloj godini obezbijedili u budžetu nekih 200 hiljada KM. Po našim računicama bio je potreban taj iznos sredstava. Trenutno su cijene udžbenika za nekih 30 % veće što znači da će nam trebati negdje oko 268 hiljada KM ali obezbjedićemo mi razliku u budžetu i smatram da će ovo biti posebno važno za roditelje u smislu pomoći njihovim kućnim budžetima s obzirom na to da su i cijene porasle za nekih 30 %.

Darko Tomaš, 7.5.2022.

Tomaš je u vezi s tim i dodao da će Opština izvršiti javnu nabavku udžbenika, dok će se isti podijeliti preko škola, odnosno da će škole vršiti njihovu distribuciju.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije pratio ispunjavanje sličnih obećanja, kao što su ona data od strane opštinskih vlasti u Čapljini, Drvaru i Opštini Centar Sarajevo.

I ovoga puta, Istinomjer će pratiti da li će obećanje načelnika Darka Tomaša, da će na prnjavorskoj opštini biti podijeljeni besplatni udžbenici za 1.268 učenika/ce, biti ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!