Radi se na tome

Najavljena i skora sanacija rasvjete Bijele tabije

Reagujući na pismo pod naslovom “Pismo prof. Sanković gradonačelniku Skaki povodom davanja na korištenje dijela kompleksa Bijele Tabije”, Ured gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake krajem 2018. godine pored ostalog je naveo šta je do tada urađeno na projektu sanacije i konzervacije Bijele tabije, te najavio i buduće korake u tom pravcu.

Navodeći tako da se projekat, zbog svoje kompleksnosti, realizira u fazama, iz Ureda gradonačelnika su informisali javnost da su “u posljednjoj u nizu faza izvršeni radovi na konzervaciji i obnovi dijela kamenih zidova unutar kompleksa Bijele tabije”, te istakli planove za naredni period:

U narednom periodu planirana je kompletna sanacija fizičkih struktura, rekonstrukcija objekata zasnovana na fotodokumentaciji i elementima iz stanja zatečenog u fazi otkrivanja te radovi na zemljištu unutar Bijele tabije. Grad Sarajevo je upravo ovih dana priveo kraju radove na privremenom ograđivanju i zaštiti kompleksa od daljnje devastacije i vandalizma za šta je dobijena saglasnost Federalnog zavoda za zaštitu spomenika. U narednom periodu bit će uređeno upravljanje i održavanje te period i načini dostupnosti za posjete.

Ured gradonačelnika Grada Sarajevo, 07.12.2018.

Tako je na 24. sjednici JP Sarajevo održanoj 21. juna 2019. godine, Nadzorni odbor preduzeća donio odluku o cijenama ulaznica za ovu lokaciju u iznosu od 5 KM, te je u skladu sa pomenutom odlukom, od navedenog datuma Bijela tabija u terminu od 10 do 19 sati postala dostupna posjetiocima.

Radovi na saniranju i konzerviranju preostalih zidnih struktura ovog istorijskog kompleksa nastavljeni su početkom oktobra tekuće godine, o čemu je javnost obavijestio gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka ističući da je “u narednom periodu predviđena i sanacija rasvjete kompleksa”:

Nastavljamo radove na ovom nacionalnom spomeniku i simbolu Sarajeva. Naš cilj nije samo da ga sačuvamo od propadanja, nego da ga u cijelosti vratimo građanima i da Bijela tabija kao jedistven prostor bude u punom kapacitetu, usvojen i predstavljen kao turistička atrakcija i mjesto okupljanja.

Abdulah Skaka, 15.10.2019.

Obzirom da su aktivnosti na saniranju i konzerviranju Bijele tabije nastavljene, Istinomjer obećanju Ureda gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti realizaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!