Krajem avgusta novi politički subjekt “radnog naziva Bh socijaldemokrati”

Nedugo nakon što je Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla zbog, kako je navodeno, podrške koaliciji SDA iz članstva isključio zastupnike te partije u Skupštini Tuzlanskog Kantona, Žarka Vujovića i Huseina Tokića, stigla je i reakcija bivšeg predsjednika KO SDP-a BiH Tuzla, Envera Bijedića.

S tim u vezi, Bijedić je na konferenciji za medije održanoj 17.07.2019. godine u Tuzli najavio svoje naredne korake “ukoliko najviši organi SDP-a na čelu s predsjednikom Nerminom Nikšićem ne promijene odluku o isključenju članova Žarka Vujovića i Huseina Tokića”.

Ukoliko Predsjedništvo SDP-a, predsjednik i Glavni odbor partije ne ponište ovu odluku o isključenju, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu i karijeru tražimo u nekom novom političkom subjektu. To sigurno neće biti nijedan od postojećih, već ćemo biti prinuđeni da na takve drakonske mjere odreagujemo na način da tražimo budućnost u nekom novom političkom subjektu koji će biti socijaldemokratske orijentacije i u korist građana TK i BiH te koji će štititi interese većine, a ne pojedinaca.

Enver Bijedić, 17.07.2019.

Pomenuta odluka nije poništena, a na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH jednoglasno je donesena nova kojom su iz ove političke partije isključeni bivši predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona, Enver Bijedić, te bivši predsjednik Opštinske organizacije SDP BiH Lukavac, Edin Delić.

Bijedić i Delić su protivno odlukama organa partije o nekoaliranju sa nacionalnim strankama inicirali i učestovali u pregovorima za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA. Ranije su zbog glasanja za Vladu TK-a, koju predvodi SDA, iz SDP-a isključeni poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i novi ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić i Mustafa Šakić.

SDP BiH, 26.07.2019.

Samo dva dana kasnije, Bijedić je za kraj avgusta ili prvu sedmicu septembra ove godine najavio održavanje osnivačke skupštine novog političkog subjekta “radnog naziva Bh socijaldemokrati” na čijem bi se čelu, kako je sam potvrdio, trebao naći upravo Enver Bijedić.

Inicijativni odbor za formiranje novog političkog subjekta se usaglasio da ja budem na čelu. Centrala nove stranke će biti u Tuzli, ali sa intencijama da bude državnog karaktera.

Enver Bijedić, 28.07.2019.

Istinomjer najavi Envera Bijedića u vezi osnivanja novog političkog subjekta daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti da li će u pomenutom roku biti osnovana nova politička partija. 

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...