Ispunjeno

Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu upućen u skupštinsku proceduru u KS

Lideri stranka, okupljenih u tadašnju Četvorku, Nermin Nikšić, Elmedin Konakovć, Ibrahim Hadžibajrić i Predrag Kojović, u Sarajevu su 22. februara 2021. godine održali sastanak na kojem je, između ostalog, najavljeno da SDPBiH radi na “Zakonu o Srebrenici”. Dan kasnije, u centrali SDP-a BiH održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, te je Adnan Šteta, povjerenik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo, najavio da će zastupnici ove stranke uputiti Nacrt zakona u skupštinsku proceduru.

Foto: SDP BiH

Sarajevski SDP će na narednoj, na narednim sjednicama predložiti ovaj nacrt. Ono što je bitno reći u uvodu je da ćemo mi kroz naše djelovanje u Skupštini KS, kroz naše djelovanje u Vladi KS, kroz naše djelovanje kroz gradonačelnika novoga Grada Sarajeva, kojeg ćemo imati, i kroz djelovanje sarajevskog SDP-a kroz opštinske organizacije i vijeća raditi maksimalno kako bi što prije Nacrt zakona i sve drugo što je predsjednik govorio bilo živo slovo na papiru. Svi znamo šta je nama Srebrenica, svi znamo koju obavezu svi mi Bosanci i Hercegovci imamo prema Srebrenici. U suštini, kroz Nacrt zakona o podršci povratnicima, prije svega, potičemo opstanak trenutno ljudi, ali povratak ljudi u Srebrenicu.

Adnan Šteta, 23. 2. 2021.

Kako je objavljeno u Nacrtu zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, prava određena navedenim zakonom odnose se na stanovnike opštine Srebrenica sa prijavljenim trajnim mjestom prebivališta u ovoj opštini najmanje šest mjeseci prije dana ostvarenja prava predviđenog ovim zakonom, a posebno na građane koji su preživjeli genocid u Srebrenici ili su članovi njihove porodice stradali u genocidu u Srebrenici.

Zastupnici SDP-a BiH, ali i ostalih stranaka koji sada čine trojku, Naše stranke i Naroda i pravde, te samostalni zastupnici, 12. aprila su u skupštinsku proceduru uputili navedeni nacrt. Iz SDP-a je tom prilikom saopćeno sljedeće:

Pomenuti Zakon za sva lica sa prijavljenim mjestom prebivališta na području Općine Srebrenica, između ostalog, predviđa:

– Ured za podršku u Srebrenici

– Pravo na besplatno višeškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje

– Besplatan smještaj u studentskom domu

– Pravo na besplatnu pravnu pomoć

– Pravo na besplatno zdravstvo

– Stimulaciju privrede

– Smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

SDPBiH, 12. 4. 2021.

S obzirom na to da su zastupnici SDP-a BiH, uz podršku ostalih stranaka koalicije okupljenih u trojku te samostalnih zastupnika u Skupštini KS, uputili u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, Istinomjer će navedeno obećanje sarajevskog Kantonalnog odbora SDP-a BiH ocijeniti kao ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!