Mandić obećao veliku rekonstrukciju vodovodne mreže na proljeće

Gostujući u jutarnjem programu televijizije N1, u ponedjeljak 7. oktobra, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS), Srđan Mandić, govorio je o dosadašnjem radu kantonalne Vlade, a za proljeće naredne godine, najavio je početak projekta velike rekonstrukcije vodovodne mreže u KS.

Otkočili smo projekte u preduzeću Vodovod i kanalizacija (VIK). Jedan možda najvažniji projekat i za moje Ministarstvo i za Vladu, a to je realizacija EBRD kredita, do čijeg kašnjenja je došlo zbog problema koje smo imali sa prthodnim menadžmentom VIK-a. Praktično je spašen. Nedavno smo sa EBRD-om konačno potpisali sporazum za rekonstrukciju tri velike pumpne stanice. Taj će projekat trajati devet mjeseci. Već za proljeće, ono što smo trebali uraditi ovog proljeća, a nismo, krećemo sa velikom rekonstrukcijom. Sada neće biti opstrukcija. Neka prati Istinomjer, ja volim, nek’ kaže evo ja sam obećao, zato što je prethodna ekipa uradila sve da do toga ne dođe.“

Srđan Mandić, N1, Jutarnji program, 07.09.2019.

Podsjećamo, krajem septembra ove godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić i direktor KJKP “VIK”-a Enver Hadžiahmetović potpisali su sa predstavnicima  firme “Unioninvest & Deling” ugovor o rekonstrukciji tri pumpne stanice i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru, vrijedan 5,5 miliona eura. Ova sredstva obezbjeđena su iz prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi 10 miliona eura. 

I tada je ministar  Mandić istakao  da su ostvareni veliki pomaci u realizaciji kredita EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne mreže, a najavio je i nove aktivnosti.

Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Čestitam direktoru Hadžiahmetoviću.  Drago mi je da su danas s nama i predstavnici domaćih firmi, koji su zadovoljili visoke standarde EBRD-a i  koji su preuzele na sebe vrlo važan i odgovoran projekat. Nadamo se  da ćemo u roku imati sve završeno te da ćemo se moći pohvaliti  da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope.”

Srđan Mandić, 24.09.2019.

S obzirom da ministar Mandić očigledno prati naš rad, Istinomjer će mu stoga ispuniti želju i pratiti da li će na proljeće 20120. godine započeti velika rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo. 

(Istinomjer.ba)

Vijeće ministara BiH do 23. decembra?

Nakon što su delegacije SDA, SBB-a i DF-a postigle koalicioni sporazum za djelovanje u okviru parlamentarnih većina na...

Uspostava hemodijaliznog centra u Goraždu tokom 2020. godine?

Iako se uspostava hemodijaliznog centra u Goraždu obećava već nekoliko godina, ovo pitanje još uvijek nije riješeno, zbog čega su pacijenti primorani i po nekoliko puta sedmično putovati u Sarajevo...Izgradnja dodatnih 50 km vodovoda na proljeće?

Druga faza izgradnje vodovodnih sistema na području grada Banja Luke trebla bi započeti na proljeće 2020. godine, a planirano je da u okviru ovog projekta bude izgrađeno dodatnih 50 kilometara...