Kud’ ide Aluminij d.d. Mostar?

Da postoje problemi u privrednom kombinatu Aluminij d.d. Mostar, kako po pitanju poslovanja i unutrašnjih neslaganja Nadzornog odbora i uprave, tako i zbog sve većeg gomilanja dugovanja, javnost i nadležni, u prvom redu Vlada FBiH kao jedan od vlasnika, bili su upoznati još ljetos, a bilo je i ranijih nagovještaja. Međutim, kako to obično biva problemi su morali eskalirati da bi nadležni uopće započeli proces rješavanja nagomilanih problema.

U junu ove godine, Nadzorni odbor Aluminija smijenio je Maria Gadžića s mjesta direktora ove kompanije. Umjesto Gadžića na čelo kompanije kao v.d. direktor imenovan je Dražen Pandža, koji je do tada upravljao odjelom finansija Aluminija. Netom prije smjene, samo nekoliko sati nakon što je Nadzorni odbor najavio da će ga smijeniti s mjesta direktora, Gadžić je optužio dio uprave ove kompanije, Nadzorni odbor i sindikat za “korupcijsku aferu povezanu s uzimanjem mita za zapošljavanje”. Nova uprava najavila je kako “može spasiti Aluminij od propasti”, za koju je okrivila i raniju upravu, obzirom da su gubitci ove kompanije dosegnuli do 360 miliona KM.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, Dalibor Miloš potvrdio je tada da je u proteklih godinu dana ostvaren gubitak od dodatnih oko 43 miliona KM.

U zadnjih godinu dana društvo je napravilo dodatnih 43 milijuna maraka gubitak. Ovakvi rezultati će nas vrlo brzo dovesti do točke gdje više nema povratka. A do nje smo jako, jako blizu, izjavio je Miloš.

Do tačke, s koje zamalo nije bilo povratka došlo se nedavno, kada je Aluminiju zamalo ostao bez napajanja električnom energijom zbog dugovanja. Ovo je moglo dovesti do “katastrofičnog  scenarija”, kako ga je nazvala uprava ove kompanije, jer bi došlo do smrzavanja tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, a to bi, osim nemjerljive štete, moglo uzrokovati i eksplozije. Ponovno pokretanje Aluminijevih 256 elektrolitičkih ćelija, ukoliko bi naglo i neplanski bile ugašene, koštalo bi blizu milijardu KM.

Vlada FBiH i resorno ministarstvo oglasili su se tek nakon ovih nemilih dešavanja, iako se o krizi u Aluminiju govori već mjesecima. Tako je federalni ministar energije, industrije i rudarstva, Nermin Džindić najavio da će “predstavit set mjera za mostarsku kompaniju” i da će jedna od njih biti dokapitalizacija Aluminija, na način da se po berzovnoj cijeni otkupi većinski paket vlasništva.

Mininistrica finansija FBiH, Jelka Milićević najavila je povlačenje sredstava iz budžetskih rezervi za spas Aluminija, a premijer FBiH, Fadil Novalić odlučno je poručio da će Vlada FBiH učiniti sve, kao i do sada, za spas Aluminija.

Nije točno da Vlada FBiH ne pomaže: samo u junu smo za doprinose i penzionisanje 884 radnika Aluminija izdvojili više od dva miliona KM. Vlada FBiH radi strategiju rješenja za Aluminij i po tom pitanju premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić s bankama razgovara o mogućnosti reprogramiranja duga za električnu energiju, kao i visine mjesečne rate koju bi Aluminij mogao plaćati, te bi se tako riješio dug prema Elektroprivredi HZ HB. Također, premijer razgovara s potencijalnim investitorima u Aluminij, glasio je odgovor Ureda federalnog premijera Fadila Novalića za Deutsche Welle, na temu problema u Aluminiju.

Sjednica Vlade FBiH, posvećana problemima Aluminija, održana je 19.10.2018. godine, i Vlada FBiH donijela je nekoliko zaključaka, te usvojila informaciju resornog ministarstva o stanju u Aluminiju d.d. Mostar, te zadužila ovo privredno društvo i JP Elektroprivredu HZ – HB Mostar da pokrenu aktivnost reprograma duga”. Vlada FBiH je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da razmotre mogućnost osiguranja sredstava (garancija) kod banaka za Aluminij, s ciljem nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje.

Zatim, Vlada FBiH je zadužila Aluminij i “da osigura sve mogućnosti uštede i da, u skladu s tim, sačini prijedlog mjera”, te da “pokrene proceduru finansijske konsolidacije društva”.

Uprava i Nadzorni odbor Aluminija dobili su zaduženje od Vlade FBiH “da nađu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju poslovanja Aluminija”, a s tim u vezi Vlada FBiH je odobrila i “izdvajanje 1.100.000 KM iz tekuće rezerve za angažovanje revizorske kuće koja će napraviti dubinsku analizu stanja u ovoj kompaniji, te za druge troškove”. Revizorska kuća trebala bi do sredine novembra završiti dubinsku analizu poslovanja Aluminija.

Ja molim i ovaj put, Nadzorni odbor i upravu da ozbiljno svati ove naše zaključke. Ti zaključci se moraju sprovesti kako bi mi kao vlada i ministarstvo mogli dati konačan stav kud Aluminiji ide, ponovio je ministar Nermin Džindić u više navrata, komentirijaću sjednicu Vlade FBiH i stanje u Aluminiju.

S druge strane, rukovodstvo Aluminija nije davalo komentare na zaključke i prijedloge Vlade FBiH, tvrdeći pri tom da zaključke, ni sedam dana nakon održavanja sjednice, “još uvijek nisu dobili”. Iz Vlade FBiH pak govore suprotno i tvrde da su zaključci dostavljeni upravi.

Odgovarajući na pitanja da li se počelo postupati po zaključcima Vlade FBiH, ministar Džindić je na pres konferenciji održanoj 23.10.2018. godine izjavio da je “postignut dogovor o rezervaciji struje sa dvije elektroprivrede za privredni kombinat Aluminij”, i to po cijeni od “60 eura po megavat satu”, kako bi Aluminij preživio ovu godinu.

Dogovoreno je da je to plan za narednu godinu, dakle 2019. godinu. Obje elektroprivrede su se izjasnile da su spremne da uđu u aranžman za rani dogovor, za kontinuirano snadbijevanje Aluminija električnom energijom, i one su već od tog sastanka napravile rezervaciju za narednu godinu. Dakle, pola godine Elektroprivreda HZHB, a pola godine Elektroprivreda BiH, rekao je Džindić.

Također, Đindić je izjavio i da “postojeći federalni zakoni daju Vladi Federacije BiH mogućnost da zatraži udio u kapitalu Aluminija”, ali da će to biti prepušteno narednoj vladi, jer “zato jednostavno nema vremena”.

Nakon što dobijemo zvanične rezultate revizije, mi ćemo pozvati i vladu Republike Hrvatske da se očituje, i zajedno sa nama uđe u proces rješavanja problema Aluminija. Finansijska konsolidacija, otvaranje tog paketa omogućava privrednom društvu Aluminij da pregovara sa svim dobavljačima, sa svim fondovima, Poreznom upravom itd. Mogućnost reprograma ili ulaska u vlasništvo postoji, i ta opcija da kroz Elektroprivredu HZHB, koja je 90% vlasništvo Vlade FBiH, vlada uđe u većinski paket, tvrdi Džindić.

Inače, Vlada FBiH, u vlasničkom udjelu Aluminija sudjeluje u omjeru od 44%, isto kao i mali dioničari, dok je Republika Hrvatska vlasnik 12% udjela u vlasništvu.

Nakon prvog sagledavanja situacije, te predloženih mjera i rješenja, premijer Novalić je mišljenja da postoje “dvije varijante za spas Aluminija”. Prva je da se nakon revizije donese odluka hoće li biti proizvodnja povećana. Druga je varijanta prelazak “u topli režim”, a to znači da neće biti proizvodnje ali da će se ćelije održavati na životu.

U ovom momentu je potrebno izvršiti kompletnu reviziju. Cijene aluminija padaju, a cijene električne energije rastu, što je dovelo do ovakve situacije Aluminija. Angažirati ćemo renomiranu svjetsku revizorsku firmu da istraži slučaj. Mi nismo većinski vlasnik, te ne možemo autonomno donositi odluke. Nadamo se da će se u ovaj proces uključiti i Vlada Republike Hrvatske. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da Vlada FBiH garantuje da se Aluminij Mostar neće zatvoriti, izjavio je Novalić na press konferenciji nakon sjednice Vlade.

Dakle, premijer Novalić, za stanje u Aluminiju krivi situaciju i cijene na svjetskom tržištu, potencirajući pri tome da je “situacija neočekivana”, te da je “moguće obaranje plata” i “topli režim”.

Iako nadležni tvrde da postoji nekoliko rješanja za spas Aluminija, još uvijek je nejasno šta će biti s ovim privrednim kombinatom. Iako su sve oči uprte u rezultate revizije i dubinske analize poslovanja Aluminija, koja bi trebala biti gotova do 20. novembra, u Vladi FBiH su potvrdili da je ipak otvorena i mogućnost kontrolisanog stečaja, bez obzira na ishod revizije. Ipak, jedno je sigurno, a to je da se nadležni nisu pravovremeno bavili problemima poslovanja i dugovanja ovog preduzeća, i upravo iz tog razloga i Aluminiju se “smiješi” propast, kao i mnogim drugim posrnulim bh. privrednim preduzećima.

(Istinomjer.ba)

Izletište Smetovi bi trebalo dobiti novi izgled sredinom jula

Popularno zeničko izletište Smetovi trebalo bi uskoro dobiti novi izgled zahvaljujući projektu "Rekonstrukcija i...

Da li će se Etički kodeks primjeniti u slučaju istupa zastupnice Ćosović-Hajdarević?

Posljednja izjava zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, Samre Ćosović-Hajdarević samo je još jedna u nizu izjava protkanih govorom mržnje, koje je zastupnica plasirala u medije od trenutka kada je...


Podneseni zahtjevi nadležnima da se spriječi zatvaranje mostarskog udruženja “Sunce”

Mostarskom udruženju ”Sunce” koje vodi brigu o osobama sa intelektualnim i ostalim poteškoćama prijeti prestanak osnovnih aktivnosti, ali i zatvaranje, obzirom da ovo udrženje ima osigurana sredstva...