KS: U 2020. godini budžet će biti “transparentniji”?

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto pojašnjavajući činjenicu da se “problematična” budžetska stavka s kraja 2017. godine, o dodjeli 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost koji de facto ne postoji, našla i u ovogodišnjem kantonalnom budžetu rekao je, između ostalog, da Vlada KS radi na tome kako se ova situacije više ne bi ponovila.

Po pitanju konkretne situacije oko spornih 200.000 KM, kao što smo i široj javnosti obrazložili, nije donesena bilo kakva odluka Vlade niti su sredstva transferirana prema spomenutom Institutu. Šteta po budžet nije nastupila (…) Sadašnji način planiranja budžeta s aspekta transparentnosti nije zadovoljavajući. Ova vlada već je poduzela i poduzimat će aktivnosti da već u 2020. godini dođemo do procesa programskog budžetiranja, što je mnogo transparentniji, objektivniji, učinkovitiji i mjerljiviji način planiranja utroška javnih sredstava.

Edin Forto, 02.07.2019.

Inače, programsko budžetiranje podrazumijeva uspostavljanje novog načina planiranja i raspodjele budžetskih sredstava tako da se “uvodi jasna veza između politika vlasti odnosno programa koje sprovodi, ciljeva tih programa i očekivanih rezultata s jedne strane, i sredstava potrebnih za njihovu realizaciju s druge strane”.

Istinomjer će pratiti da li će naredne godine KS primjeniti princip programskog budžetiranja.

 

(Istinomjer.ba)

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Potpisan sporazum za realizaciju projekta Regulacije korita Zujevine

Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić potpisao je 12. jula 2019. godine sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite  KS, Samirom Džidićem i direktorom Zavoda za izgradnju KS, Mirzom Hulusićem  u...