KS: Djeca s oštećenim sluhom i vidom uskoro će dobiti logopede i defektologe

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, komentirajući “ulaganja” kada je riječ o obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju, osim što je neosnovano konstatovao da su budžetska izdvajanja za ovu kategoriju ogromna, a iz godine u godinu svjedočimo mnogim problemima s kojima se suočavaju djeca s poteškoćamau razvoju, najavio je da će škole u KS u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom uskoro dobiti logopede i defektologe.

Govoreći o planovima koji su trenutno prioritet ministarstva obrazovanja KS Kazazović je izjavio da je “prioritet u narednom periodu” angažovanje defektologa i logopeda koji bi trebali omogućiti kvalitetniju naobrazbu djeci koja imaju poteškoće sa sluhom i vidom, a kako bi i ta djeca “bila ravnopravna, a inkluzija potpuna”.

Razgovarali smo jučer na sjednici Vlade KS o tome da putem projekta koji vodi Zavod za zapošljavanje, u okviru kojeg se zapošljavaju svi ljekari, angažujemo logopede i defektologe s tržišta i uvedemo ih u škole gdje su ta djeca učenici. Oni su nam prioritet.

To sve košta. Puno napredniji sistemi nemaju ono što imamo mi. Imali smo veliki pritisak i mi sada imamo najveća ulaganja kada je riječ o obrazovanju djece s poteškoćama. Bio sam u Turskoj i ni kod njih ulaganja nisu ni blizu kao kod nas.

Elvir Kazazović, 26.10.2018.

Da “ulaganja” u obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju nisu dovoljna, da su ova djeca često zaboravljena te da se za njih pronalaze samo polovična i privremena rješenja, Istinomjer je pisao u više navrata.

Šta tačno ministar Kazazović podrazumijeva pod “razumim i očekivanim rokom”, nije nam poznato, ali, obzirom da je po njegovim riječima “ovo prioritet”, Istinomjer će pratiti da li će u skorije vrijeme biti ispunjeno ovo obećanje.

 

(Istinomjer.ba)

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Radojičić stavio mandat na raspolaganje Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka

Radojičić je ranije izrazio stav da “odgovorni za loše rezultate SDS-a treba da preuzmu odgovornost”, ali se osvrnuo i na rezultate SNSD-a, ističući da je zadovoljan ukupnim izbornim rezultatom ove...DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske. Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime...