KS: Djeca s oštećenim sluhom i vidom uskoro će dobiti logopede i defektologe

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, komentirajući “ulaganja” kada je riječ o obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju, osim što je neosnovano konstatovao da su budžetska izdvajanja za ovu kategoriju ogromna, a iz godine u godinu svjedočimo mnogim problemima s kojima se suočavaju djeca s poteškoćamau razvoju, najavio je da će škole u KS u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom uskoro dobiti logopede i defektologe.

Govoreći o planovima koji su trenutno prioritet ministarstva obrazovanja KS Kazazović je izjavio da je “prioritet u narednom periodu” angažovanje defektologa i logopeda koji bi trebali omogućiti kvalitetniju naobrazbu djeci koja imaju poteškoće sa sluhom i vidom, a kako bi i ta djeca “bila ravnopravna, a inkluzija potpuna”.

Razgovarali smo jučer na sjednici Vlade KS o tome da putem projekta koji vodi Zavod za zapošljavanje, u okviru kojeg se zapošljavaju svi ljekari, angažujemo logopede i defektologe s tržišta i uvedemo ih u škole gdje su ta djeca učenici. Oni su nam prioritet.

To sve košta. Puno napredniji sistemi nemaju ono što imamo mi. Imali smo veliki pritisak i mi sada imamo najveća ulaganja kada je riječ o obrazovanju djece s poteškoćama. Bio sam u Turskoj i ni kod njih ulaganja nisu ni blizu kao kod nas.

Elvir Kazazović, 26.10.2018.

Da “ulaganja” u obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju nisu dovoljna, da su ova djeca često zaboravljena te da se za njih pronalaze samo polovična i privremena rješenja, Istinomjer je pisao u više navrata.

Šta tačno ministar Kazazović podrazumijeva pod “razumim i očekivanim rokom”, nije nam poznato, ali, obzirom da je po njegovim riječima “ovo prioritet”, Istinomjer će pratiti da li će u skorije vrijeme biti ispunjeno ovo obećanje.

 

(Istinomjer.ba)

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije...