Krupan korak ka uspostavljanju 4G mreže

Iako je Vijeće ministara BiH prvobitno najavljivalo uvođenje 4G mreže do kraja 2018. godine, o čemu je Istinomjer već pisao, to se u prošloj godini nije desilo. Ipak, nova obećanja najavljuju da bi u narednih 12 mjeseci 60% naseljenog teritorija u BiH, trebalo biti pokriveno 4G mrežom.

Na sjednici održanoj 11.03.2019. godine Vijeće ministara je donijelo Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema kojom se predviđa potpuno uspostavljanje 4G mreže na teritoriji BiH u narednih pet godina.

Usvojili smo Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, pojednostavljeno kazano, radi naših građana, riječ je o 4G mreži.

Denis Zvizdić, 11.03.2019.

Nakon ove Zvizdićeve izjave, direktor RAK-a BiH Predrag Kovač rekao je kako će 60% naseljenog teritorija BiH biti pokriveno 4G mrežom u narednih 12 mjeseci, te da je rok od pet godina potreban radi pokrivanja kompletnog teritorija.

Da bi se pokrilo 60% teritorije potrebno je malo para i malo vremena, a da bi se pokrilo 90% teritorije i vrijeme i cijena rastu eksponencijalno, iz tih razloga je potrebno pet godina.

Predrag Kovač, 11.03.2019.

Istinomjer će pratiti da li će u narednih 12 mjeseci 4G mrežom biti pokriveno 60% teritorija BiH kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Općina Centar obećala prostor za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je da će prostor za realizaciju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu...

Uskoro počinje obnova naftnog terminala u Bihaću

Početkom 2018. godine iz Javnog preduzeća “Operator-terminali FBiH” najavljeno je da će u rekonstrukciju naftnog terminala u Bihaću, koji godinama nije u upotrebi, biti uloženo 6 miliona KM. Obećana...RS: Najavljena uspostava registra samostalnih umjetnika i stručnjaka iz oblasti kulture

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prema najavi resorne ministrice, uskoro će pristupiti izradi pravilnika o uvođenju registra samostalnih umjetnika i stručnjaka iz oblasti kulture u...